Hof van Assisen : psychiater noemt Bart Van Goethem ‘gevaar voor de maatschappij’

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Bart Van Goethem (39) heeft de gerechtspsychiater zijn getuigenis afgelegd.

Dokter Hans Hellebuyck ziet de beschuldigde als een narcist die een gevaar voor de maatschappij vormt. De Oedelemnaar bracht in februari 2011 zijn vrouw Casandra Baudot (34) met messteken om het leven.

Narcistische kwelling

Voor de gerechtspsychiater is Bart Van Goethem een typisch voorbeeld van een partner die een afwijzing niet kan verdragen. Aan de feiten gaat volgens dokter Hellebuyck telkens ook een periode van stalking vooraf. “Het is een onaanvaardbare narcistische kwelling om te moeten aanvaarden dat een partner je afwijst of een relatie begint met een ander. De plannen om het slachtoffer om te brengen, ontstaan wanneer de dader beseft dat de relatie niet meer kan hersteld worden.”

“Kan met gemak liegen”

Het viel de deskundige bovendien op dat de beschuldigde onmiddellijk na de steekpartij de rust zelve was. “Het is alsof de dader op zo’n moment opgelucht is dat het slachtoffer overleden is.” Van spijt of schuldgevoelens kan dan ook geen sprake zijn. “”Hij kan met het grootste gemak liegen en vertelt allerlei onwaarschijnlijke verhaaltjes. Zo zou hij het mes zogezegd bij gehad hebben uit schrik voor de broer van het slachtoffer.” Dokter Hellebuyck wees er verder nog op dat Van Goethem zich nog alles goed kan herinneren, behalve de feiten zelf.

Emotioneel heel beperkt

Op emotioneel vlak is de beschuldigde volgens de gerechtspsychiater heel beperkt. Hij heeft een duidelijk gebrek aan empathie. Dat komt volgens de getuige tot uiting in gewelddadig gedrag tegenover zijn kinderen en zijn vorige partners. “De impulsiviteit zal met het ouder worden wel verminderen, maar hij betekent in de toekomst nog een gevaar voor de maatschappij.”

An Govers, de advocate van Bart Van Goethem, liet haar ongenoegen blijken over het psychiatrisch verslag. Zo merkte de advocate op dat ex-partners van haar cliënt wel heel positief waren over hem. “Ik vind nergens terug in welke relaties hij nog dominant en agressief was. Ze zeggen net dat hij geen vlieg kwaad zou doen”, aldus meester Govers. De verdediging had een tegenexpert aangesteld, maar die had uiteindelijk niet voldoende tijd om het volledige dossier te bekijken.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.