Hervallen drugsdealer krijgt tien jaar effectief, maar moet niet direct naar de cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 28-jarige Bruggeling is donderdagochtend door twee verschillende kamers van de Brugse correctionele rechtbank in totaal tot tien jaar effectieve celstraf veroordeeld. De onmiddellijke aanhouding van de drugsdealer werd gevorderd, maar daar ging de rechter niet op in.

Michael D. liep in 2013 een eerste zware veroordeling op. Voor het dealen van drugs en een diefstal met geweld kreeg hij toen een gevangenisstraf van 37 maanden gekoppeld aan voorwaarden opgelegd. Later werd hij ook nog veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijk en tot twee jaar voorwaardelijk. In dat laatste dossier bleek dat de Bruggeling maar liefst 50 gram cannabis per dag verkocht.

Het openbaar ministerie vroeg aan de rechter om de voorwaarden van de beklaagde in te trekken. “Eigenlijk trappelen we al vier jaar ter plaatse. Meneer komt zijn afspraken niet na en zijn cannabisgebruik nam ook opnieuw toe“, aldus procureur Wendy Van Raepenbusch. De verdediging legde uit dat de Bruggeling nu wel opnieuw de juiste weg is ingeslagen en aan zijn drugsprobleem wil werken. “Ik wil geholpen worden en ben al gestopt met die stomme cocaïne“, zei de beklaagde. De rechter besliste om de voorwaarden in te trekken, waardoor de drie voorwaardelijke straffen nu effectief zijn.

Bovendien belandde Michael D. in maart 2017 opnieuw in de cel voor het dealen van drugs. Begin juli werd hij vrijgelaten door de raadkamer. In dat dossier veroordeelde de rechter hem tot 50 maanden effectief. Procureur Lode Vandaele vroeg de onmiddellijke aanhouding, maar daar ging de rechter niet op in. In totaal kreeg Michael D. donderdag dus tien jaar effectieve gevangenisstraf opgelegd. De verdediging zal wellicht beroep aantekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier