Hell’s Angels krijgen tot vier jaar cel cannabisplantages in Leisele

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Drie Hell’s Angels uit de Gentse regio zijn veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar voor wapenbezit en betrokkenheid bij cannabisplantages in Leisele (Alveringem) en het Nederlandse Goes. Op 6 januari 2016 konden de plantages opgerold worden en werd in het clubhuis van de Hell’s Angels in Gent een wapenarsenaal ontdekt.

In een afgelegen loods achter de gemeentelijke feestzaal in Leisele stootte de politie na eerder telefonie-onderzoek en observaties op zo’n 900 cannabisplanten. De loods bleek ingedeeld in verschillende kweekkamers en was uitgerust met professionele bemesting, irrigatie, verwarming, afzuiging, belichting,… Volgens de openbare aanklager was de plantage al sinds oktober 2014 actief en was er al vijf keer geoogst, goed voor een winst van 1,5 miljoen euro. Een simultane inval in Goes leverde een cannabisplantage met 5.000 plantjes op, een huiszoeking in het clubhuis van de Hell’s Angels in Gent een wapenarsenaal.

Spilfiguur achter de plantages was volgens het openbaar ministerie Hell’s Angel en ex-para Philippe D. (46) uit Evergem. Hij werd eerder al eens veroordeeld voor het opzetten van cannabisplantages in Zelzate, Boekhoute en Wachtebeke en liep in 1995 ook al eens vijf jaar cel op omdat hij als paracommando tijdens een vredesmissie in 1993 in Somalië een kogel door het hoofd van een Somaliër joeg om een diefstal van een oorlogswapen en olifantentanden te verdoezelen. “Hij had de regie in handen en maakte gebruik van zijn netwerk als Hell’s Angel om in de loodsen werken uit te voeren, had in het clubhuis van de motorbende de beschikking over heel wat wapens,…”, aldus de openbare aanklager op het proces. Hij kreeg vier jaar effectieve celstraf. Jurgen V. (47) en Thomas E. (42) uit Gent waren op het ogenblik van de inval in het clubhuis van de motorbende aanwezig.

Ook Tom W. (35) uit Oudenaarde speelde een cruciale rol. Hij was na eerdere drugsveroordelingen met Philippe D. in contact gekomen in de gevangenis en was ook één van de drijvende krachten achter de plantages. Begin 2018 kreeg hij nog vier jaar cel omdat bij huiszoekingen in zijn woning en die van zijn moeder 6 kg cocaine, 428 gram MDMA, 1900 xtc-pillen, 50.000 euro cash en wapens waren gevonden.

In totaal stonden tien beklaagden voor de rechter terecht. Onder meer de eigenaar van de loods in Leisele, twee broers uit Zwevegem en Nieuwpoort die een oogje in het zeil hielden in de plantage en drie kennissen van Philippe D. die klusjes uitvoerden. Zij kregen voorwaardelijke celstraffen tot 14 maanden. Netwerkbeheerder Gaselwest kreeg een schadevergoeding van zo’n 50.000 euro voor de elektriciteit die voor de plantage in Leisele illegaal is afgetapt.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier