Havenindringer Zeebrugge riskeert jaar gevangenisstraf

Op 18 april liep Welday Z. een derde keer tegen de lamp in de haven van Zeebrugge. © a-KW
Redactie KW

Een 18-jarige transmigrant uit Eritrea riskeert een effectieve gevangenisstraf van een jaar voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. De rechter doet uitspraak op 28 september. Voor acht andere havendindringers vorderde het openbaar ministerie zes maanden cel.

Op 18 april liep Welday Z. een derde keer tegen de lamp in de haven van Zeebrugge. Voor die feiten werd hij eind juni bij verstek tot zes maanden effectieve celstraf veroordeeld. Tochwerd de Eritreeër op 12 juli opnieuw geklist in de haven. De jongeman werd aangehouden door de onderzoeksrechter en zit sindsdien in voorhechtenis.

De verdediging tekende verzet aan tegen de eerste veroordeling, waardoor beide zaken vrijdagochtend samen behandeld werden. “Hij heeft die dagvaarding wel gekregen, maar die mensen weten gewoon niet wat er op dat papier staat”, aldus meester Jorn Verminck. De advocaat vroeg om een milde bestraffing. “Anders dan bij Algerijnen maakt deze man wel een kans om hier asiel te krijgen en hij is ook van plan om asiel aan te vragen.”

Inbreuk op de kraakwet

Ook acht andere transmigranten moesten zich verantwoorden voor het binnendringen van de haven. Daarnaast stonden nog vier illegale vluchtelingen terecht voor een inbreuk op de kraakwet. Samen met twee minderjarige transmigranten werden de beklaagden opgepakt in een leegstaand pand in Zeebrugge. Bovendien hadden ze de elektriciteit aangeschakeld om naar televisie te kunnen kijken. Het OM vorderde negen maanden effectieve celstraf voor het viertal. De rechter doet uitspraak op 12 oktober.

Tenslotte werden vrijdagochtend drie Algerijnse transmigranten veroordeeld. Mohammed J. en Saifi R. werden dit voorjaar betrapt in het havengebied. In de Aldi van Oostende had R. ook een regenjas gestolen. De beklaagden werden respectievelijk tot acht en zes maanden effectieve celstraf veroordeeld. Yassine A. kreeg een celstraf van zeven maanden voor illegaal verblijf en de diefstal van twee smartphones in Blankenberge en Oostende.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier