Vrijdagochtend 11 januari, iets voorbij 5 uur, waren alle servers van Ranson nv in Harelbeke gewist en bleken de back-ups geëncrypteerd (versleuteld, red.). Cybercriminelen sloegen toe en vroegen tienduizenden euro's om alles opnieuw vrij te geven. "We hebben onmiddellijk aangifte gedaan bij de politie", vertelt zaakvoerder Bruno Ranson. "Samen met verschillende experts hebben we er alles aan gedaan om onze servers en back-ups terug te krijgen." In de loop van zaterdag is dat gelukt en kon de back-up van donderdag opnieuw geïnstalleerd worden.

"Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het om een systeemkraak ging en dat we geen (persoonlijke) gegevens van klanten, leveranciers of medewerkers verloren", stelt de zaakvoerder. "We hebben dit laten dubbelchecken en kunnen dit formeel stellen."

Wel gingen tal van bestellingen en berichten, die tussen donderdagavond en vrijdagochtend binnenkwamen, verloren. "Vandaag, maandag reden de chauffeurs niet uit omdat onze magazijniers voor het weekend geen bestellingen hebben kunnen voorzien. Vanaf dinsdag 15 januari gaan we opnieuw gewoon aan de slag", aldus de zaakvoerder, die zijn klanten en medewerkers bedankt voor het geduld in deze uitzonderlijke situatie.