Hardleerse havendringer uit Eritrea riskeert jaar cel

© BELGA
Redactie KW

Tweeëntwinting transmigranten, waarvan veertien uit Eritrea, hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Voor een hardleerse havenindringer werd een jaar effectieve celstraf gevorderd.

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Politieke toestand Eritrea

Vrijdag stonden in totaal 22 transmigranten terecht voor het binnendringen van de haven. Niet minder dan 14 beklaagden zijn afkomstig uit Eritrea. Het grote aantal vluchtelingen uit Eritrea heeft te maken met de politieke toestand in het Oost-Afrikaanse land. De autoritaire wijze waarop het land geleid wordt door president Afewerki werd al door alle mensenrechtenorganisaties aan de kaak gesteld.

Zes maanden effectief

Sami S. werd op 3 oktober veroordeeld tot zes maanden cel, maar liep op 17 november opnieuw tegen de lamp. Voor hem vorderde het openbaar ministerie een jaar effectieve gevangenisstraf. Alle andere beklaagden riskeren zes maanden cel. Het gaat onder andere om mensen uit Libië, Syrië, Algerije en Koeweit. Vrijdagochtend werden vijf havenindringers veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf. Ze werden allemaal in oktober of november aangetroffen op de terreinen van P&O Ferries. Een 27-jarige Tunesiër moest zich op dezelfde zitting al opnieuw verantwoorden voor identieke feiten. De rechter doet in alle zaken uitspraak op 8 februari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier