Handtassen die lijken op boksbeugel zijn geen verboden wapen

De handtassen, met een handvat dat lijkt op een boksbeugel, moeten aan de eigenaar terugbezorgd worden. © OSM
Redactie KW

Handtassen met een boksbeugel als handvat zijn dan toch geen verboden wapen. Dat heeft het hof van beroep in Gent beslist.

Een Nederlander uit Alphen aan den Rijn bood in september 2017 voor tien euro het stuk een aantal handtassen te koop aan op een militariabeurs aan in Oostende. De politie oordeelde echter dat het handvat verdacht veel op een boksbeugel leek en nam een zestal exemplaren in beslag. Toch vond de rechter in Brugge niet dat het om een verboden wapen ging. Volgens hem ging het om een goedkope imitatie van de brass knuckle bag van de bekende ontwerper Alexander McQueen. In het vonnis kregen de agenten zelfs een veeg uit de pan, omdat ze het verschil niet hadden gezien tussen een ordinaire boksbeugel en de design-handtas van de wereldbefaamde ontwerper.

Het parket ging in beroep en vond de sneer naar de agenten allerminst gepast. “Het ziet eruit als een boksbeugel en het voelt aan als een boksbeugel, dus dit is gewoon puur een boksbeugel!”, zei procureur-generaal De Smet. “De naam knuckle bag zegt het overigens zelf: boksbeugel!” Maar het hof in Gent oordeelde nu opnieuw dat de handtassen perfect legaal zijn en verkocht mogen worden. Het parket moet nu de handtassen terugbezorgen aan de Nederlandse eigenaar.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier