Update
“Handjes kappen, de Kongo is van ons”: racistische stickers ontsieren Kortrijks straatbeeld

Aan en in de onmiddellijke omgeving van het station van Kortrijk zijn de voorbije dagen meerdere racistische en schockerende stickers aangebracht. Eén ervan, met een afbeelding van koning Leopold II, draagt de tekst ‘Handjes kappen, de Kongo is van ons’. Het Kortrijkse stadsbestuur liet alle stickers intussen verwijderen. Wie verantwoordelijk is, is niet duidelijk.

Vooral de sticker met Leopold II stootte Kortrijkzaan Tom Moreels tegen de borst.© Tom Moreels
Vooral de sticker met Leopold II stootte Kortrijkzaan Tom Moreels tegen de borst.© Tom Moreels

Kortrijkzaan Tom Moreels uitte woensdagmiddag via sociale media zijn onbegrip over de stickers die in de buurt van het station zijn aangebracht. “Ik was aan het wandelen door de Bloemistenstraat en zag vlak bij de gebouwen van de dienst Financiën al een eerste sticker”, vertelt hij. “Daarop was koning Leopold II afgebeeld met de duidelijke tekst ‘Handjes kappen, de Kongo is van ons’. Dat is er in mijn ogen ver over. Eerder waren mij al stickers over ‘de Vlaamse strijd’ opgevallen, maar sinds dinsdagavond zijn er een pak bijgekomen. Vooral extreme.”

Ook elders in de buurt en aan het stationsgebouw zijn gelijkaardige stickers aangebracht. Daarnaast hangen ook affiches van Voorpost en Vlaams Belang, verwijzend naar diezelfde Vlaamse strijd. Wie de stickers en affiches heeft aangebracht is niet geweten, maar het Kortrijkse stadsbestuur is alleszins niet opgezet met de slogans.

Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts (SP.A) gaf meteen opdracht om alles zo snel mogelijk te verwijderen, wat intussen is gebeurd. “Uit welke hoek deze actie komt, is wel duidelijk”, is hij scherp. “De stickers zijn onleesbaar gemaakt. Later worden alle restanten met het hogedruktoestel volledig verwijderd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.