Hacker legt twee West-Vlaamse laboratoria lam en eist losgeld

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Twee West-Vlaamse laboratoria zijn eind december slachtoffer geworden van malafide hackers. De labo’s waar onder meer corona- en bloedtesten worden verwerkt, moeten nu alle stalen doorspelen aan collega’s omdat hun computers en netwerken intussen bijna twee weken volledig zijn geblokkeerd. “Heel frustrerend”, getuigt zaakvoerder Dominique Declerck. “En het ergste is: we kunnen enkel wachten.”

Bij Klinisch Laboratorium Declerck uit Ardooie en het Brugse Medisch Laboratorium Van Waes liggen zo goed als alle activiteiten intussen meer dan tien dagen stil. De oorzaak: een hacker die de servers van het labo in handen nam en blokkeerde.

Beide West-Vlaamse laboratoria maken deel uit van de wereldwijde Sonic Healthcare Group waarvan de Belgische hoofdzetel in het Antwerpse Hoboken is gevestigd. Eind december werden de servers van dat grote labo gehackt waardoor alle netwerken en computers onbruikbaar werden. Voor de patiëntengegevens was en is er geen gevaar, het gaat de hackers om geld. Het grote probleem voor de West-Vlaamse labo’s is echter dat ook zij gebruikmaken van diezelfde servers.

Losgeld

“We kunnen niet aan de dossiers, we kunnen zelfs niet printen. Niets kunnen we nog. Het is crimineel, onmenselijk eigenlijk.” Zaakvoerder Dominique Declerck van het gelijknamige Ardooise labo zit intussen bijna twee weken met de handen in het haar.

“We kunnen enkel wachten. Enorm frustrerend” – Dominique Declerck, zaakvoerder labo

“De hackers vragen losgeld, wat wij uiteraard niet van plan zijn te betalen. De Computer Crime Unit van de federale politie is bezig met een onderzoek, in Antwerpen is daarnaast een leger IT’ers, onder wie Britten, op zoek naar een oplossing. Van hieruit kunnen wij daar niets doen. Dat wachten, dat is het ergste. Het is enorm frustrerend.”

Hulp van collega’s

In Ardooie worden in normale omstandigheden dagelijks een kleine 600 coronatests geanalyseerd. Die moeten nu worden doorgespeeld aan andere labo’s in de buurt. “Gelukkig kunnen wij goed samenwerken met de collega’s”, aldus Dominique Declerck. “Een groot deel van ons personeel is nu bij hen aan de slag. Maar het gaat uiteraard niet enkel om coronatests. Ook bloedstalen moeten geanalyseerd worden, veel patiënten wachten in spanning op de resultaten. Die vertraging kunnen ze dan wel missen.”

Hilde Sioen, huisarts in Ichtegem, is een van de dokters die normaal samenwerkt met De Waes. “Ik geef het toe, de eerste twee, drie dagen heb ik toch even gevloekt. Het was enorm zoeken, alles was erg onduidelijk”, zegt ze. “Ik heb vooral te doen met die mensen van het labo. Zij staan met hun rug tegen de muur en kunnen er niets aan doen.”

Intussen verloopt de samenwerking met de andere laboratoria wel vlot en komen de resultaten van bloed- en covidtests binnen. “Ik kreeg wel wat vragen van patiënten, vooral die eerste paar dagen, maar als je alles uitlegt, toont iedereen begrip. Laat onsvooral hopen dat er snel een oplossing is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier