Gynaecologe schuldig aan onopzettelijke doding van baby tijdens bevalling

Redactie KW

Een 54-jarige gynaecologe uit Oudenburg is woensdag door het hof van beroep in Gent schuldig bevonden voor onopzettelijke doding tijdens een bevalling in 2010. Baby N. liep een zwaar hersenletsel op en stierf enkele dagen later. Een spuit met oxytocine was de boosdoener. Toch krijgt de vrouw geen straf omdat het onderzoek bijna tien jaar aansleepte.

Op 4 oktober 2010 kwam het zoontje, N., van S. D. en M. G. uit Bredene ter wereld in het toenmalige Oostendse Henri Serruysziekenhuis. Het koppel had gekozen voor een onderwater-bevalling waarbij de gynaecologe, V.D. uit Oudenburg, het product oxytocine, een hormoon dat de bevalling versnelt, in een spier van de mama had ingespoten. Volgens hun advocaat kreeg de vrouw daardoor zo’n zware contracties dat het jongetje werd dood gedrukt in de baarmoeder. De gynaecologe en haar advocaat menen dat er andere mogelijkheden zijn en vroegen de vrijspraak in plaats van de acht maand cel die ze in eerste aanleg kreeg. Het hof vroeg daarom in september het college van deskundigen om meer toelichting. Het college bleef erbij dat het toedienen van oxytocine in de spieren een risico inhoudt dat het teveel weeën teweeg brengt. Daarom is het aangewezen het intraveneus – dus via een katheder – in te spuiten, dat oordeelde ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in het verleden. Het college van deskundigen onderzochten ook nog andere mogelijke pistes en oorzaken voor de fout gelopen bevalling, maar alle andere mogelijke scenario’s achten ze allen extreem onwaarschijnlijk. Overigens waren de artsen formeel dat ze geen weet hebben van andere ziekenhuizen in België dan in Oostende, die het product ook musculair gebruiken voor het opwekken van weeën. Intussen is de praktijk van het toedienen van het product wel aangepast.

Ook de vroedvrouw werd door het hof ondervraagd die aanwezig was bij de bevalling. Volgens de vrouw werd geregeld naar de harttonen geluisterd om te horen of de hartslag sterk en een goede frequentie had en dat was volgens haar het geval. Maar omdat de arbeid niet liep zoals gepland, werd oxytocine ingespoten. Dat was niet haar beslissing, maar van de gynaecologe. Pas bij de eigenlijke bevalling zagen de gynaecologe en de vroedvrouw dat er iets mis was. De gynaecologe ging daarom voor de vrijspraak. Maar net als in eerste aanleg werd de vrouw schuldig bevonden voor de onopzettelijke doding van de baby, maar sprak wel enkel een eenvoudige schuldigverklaring uit en geen straf. De feiten dateren immers al van 2010 en daar hield het hof rekening mee. Aan beide ouders moet ze elk een schadevergoeding betalen van 16.167 euro.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier