Grote zoekactie naar transmigranten in nood in Zeebrugge

Het scheepvaartverkeer in en uit de haven van Zeebrugge heeft vrijdag zo’n drie uur stil gelegen. De politie was met man en macht op zoek naar twee personen in nood. Zij zaten “ergens in en hadden koud”.

© belga

De oproep kwam vrijdagvoormiddag omstreeks 11 uur bij de scheepvaartpolitie van Zeebrugge binnen. In het telefoontje was er sprake van mensen die ergens in zaten en het koud hadden. De politie probeerde meteen om de personen in kwestie te lokaliseren. Maar aan de hand van het telefoonverkeer lukte dat niet en men kon ook geen contact meer met de slachtoffers krijgen.

De scheepvaartpolitie trommelde het technisch steunteam, de collega’s van de UK Border Force en het interventiekorps op om te helpen zoeken. Aan alle terminals werd gevraagd om op hun eigen terreinen op zoek te gaan naar mogelijke mensen in nood. De haven werd zelfs twee tot drie uur stil gelegd. Geen enkel schip mocht de haven verlaten.

Het duurde uiteindelijk tot 16.30 uur vooraleer twee mensen op een roll-on-roll-offkaai werden aangetroffen. Zij zaten allebei in een nieuw Vauxhall-voertuig met bestemming Verenigd Koninkrijk. Het ging om een man uit Gambia en een vrouw uit Eritrea. Zij zouden donderdagnacht op een parking rond Aarlen in de wagens gekropen zijn en bereikten zo de haven van Zeebrugge. Ze verklaarden dat ze al een tijdje rond de parking verbleven en onder een brug sliepen om ’s nachts te proberen aan boord van vrachtwagens te geraken.

Bij hun arrestatie was de vrouw agressief. Ze krabde en beet naar de agenten. Een ervan werd in de hand gebeten en werd naar het ziekenhuis overgebracht. De twee transmigranten zelf waren wel in goede gezondheid. “Zij zouden zelf in de wagens geklommen zijn, maar het is niet uitgesloten dat ze dat verklaarden om de smokkelaars buiten schot te houden”, zegt procureur Frank Demeester. “Hun verhaal toont wel aan dat we overal zin België even hard op deze problematiek moeten werken. Want deze transmigranten startten hun reis namelijk in het binnenland.”

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.