Graatmagere hangbuikvarkens, ezel en hond gevonden in Diksmuidse stal

Roxsy was zwaar verwaarloosd toen ze gevonden werd. © JH
Redactie KW

In een stal van een voormalige boerderij langs de IJzerdijk werden woensdagavond enkele zwaar verwaarloosde dieren aangetroffen. Het was Wendy Lammens, onlangs nog door deze krant verkozen tot Krak van Veurne, die aan de alarmbel trok. Naast een dood hangbuikvarken leefden er nog twee, een ezel en een hond. “Ze waren allen zwaar ondervoed, het slachtoffer van een ruzie”, zegt schepen Marc Deprez.

Er werd al langer vermoed dat de dieren die in een stal verbleven van een voormalige boerderij langs de IJzerdijk, aan de kant van de Heernisse, in slechte omstandigheden leefden. Het was Wendy Lammens die aan de alarmbel trok toen ze gisteren een telefoontje kreeg dat er al twee weken dieren in een schuur aan hun lot waren overgelaten zonder eten of drinken. “Ik werd gecontacteerd door een vriendin van de eigenaar die zich zorgen maakte“, vertelt Wendy. “Op dat pand zouden twee mannen wonen in een caravan, maar die waren er al geruime tijd niet meer gezien. Wel was geweten dat ze er ook dieren hielden en ik werd dus heel ongerust. Ik heb onmiddellijk Marc Deprez, schepen van Dierenwelzijn in Diksmuide, gebeld, en Ann Duerinckx uit Adinkerke, met wie ik dikwijls op pad ben geweest om zieke of verwaarloosde dieren te redden.”

Dood hangbuikvarken

“Marc Deprez heeft direct de politie verwittigd. Toen we gisterenavond ter plaatse kwamen, konden we onze ogen niet geloven. Het was gewoonweg schrijnend… We troffen er een vreselijk magere ezel aan, een uitgemergelde Duitse herder en drie hangbuikvarkentjes. Eén varkentje lag er zieltogend bij, zijn kop vertoonde bloedende wonden, waarschijnlijk was het gebeten door ratten. Ann en ik zijn direct eten gaan kopen: wortelen, appels, broccoli, komkommer, brood… Ook water was er niet, daar hebben we dus razendsnel voor gezorgd, want de arme dieren zouden het niet lang meer overleven. Helaas bleek dat ene varken vandaag bezweken aan zijn verwondingen en is het ook omgekomen van ontbering.”

Schepen Marc Deprez en Wendy Lammens.
Schepen Marc Deprez en Wendy Lammens.© MVO

“Ik wou eerst met mijn eigen ogen zien wat daar gaande was”, vertelt schepen Marc Deprez. “Het vermoeden was echter al groot voor ik ter plaatse ging. Daarom heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen en ben met de medewerkers zelf over de omheining geklommen om tot bij die stal te raken. Die bleek afgesloten te zijn maar we raakten toch binnen. Daar werd ons vermoeden meteen bevestigd.”

Politie verwittigd

De schepen trok grote ogen in de stal, zo’n 15 op 5 meter groot. “De leefomstandigheden waren erg”, vervolgt Deprez. “De dieren waren duidelijk allen ondervoed en in geen goede gezondheid. Het was afwachten hoe de hond zou reageren, want die was aan het einde van zijn krachten. Gelukkig was het dier lief en zodanig ondervoed dat hij heel dankbaar reageerde toen we hem eten gaven. Het liet zich ook zelf benaderen. Het beest had wellicht in tijden geen mensen meer gezien. Nadat we de vaststellingen deden, werd contact opgenomen met de politie die langskwam voor een proces-verbaal. Donderdagochtend zijn ze nogmaals teruggekomen en zijn de dieren in beslag genomen. De hangbuikvarkens en de ezel werden opgehaald door het Blauwe Kruis, de hond niet. En het kadaver van het hangbuikvarken wordt opgehaald door Rendac.”

Een hangbuikvarken werd dood aangetroffen.
Een hangbuikvarken werd dood aangetroffen.© GF

Donderdagmorgen bleek de huurder van de woning plots wel aanwezig. Hij beweerde zelfs dat hij voor eten en drinken had gezorgd. Wendy Lammens had intussen echter ook ontdekt dat de chip van de hond niet de huurder als eigenaar van de hond aanduidde. De dierenbescherming zou in februari al eens binnengevallen zijn op dat adres, maar toen werd geen actie ondernomen. Zowel Wendy Lammens als schepen Marc Deprez hopen dat hier lessen worden uitgetrokken en dat de dieren die in beslag werden genomen snel weer gezond worden en een beter baasje krijgen. Op dierenverwaarlozing staan sinds 2018 strengere straffen, waarbij ook een effectieve celstraf mogelijk is. (MVO/JH)

Wendy Lammens geeft de aangetroffen hond vlug wat te eten.
Wendy Lammens geeft de aangetroffen hond vlug wat te eten.© MVO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier