Gino Declercq uit Waregem is schuldig aan doodslag op zijn vrouw

© BELGA
Redactie KW

De volksjury heeft Gino Declercq (50) schuldig bevonden aan de doodslag op Eveline Vandenbogaerde (45).

De Waregemnaar wurgde zijn partner in de nacht van 24 op 25 augustus 2013. Daarna liet hij het lichaam ruim een maand rotten in bed. De verdediging had het oogmerk tot doden betwist.

Gino Declercq en Eveline Vandenbogaerde leerden elkaar in 2011 kennen in de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis van Waregem. De beschuldigde kampte al twintig jaar met een alcoholprobleem, terwijl het slachtoffer af te rekenen had met borderline en depressies. Agressie en alcoholmisbruik liepen als een rode draad door hun relatie.

Met één hand of met beide?

In de nacht van 24 op 25 augustus 2013 kwam het tot een nieuwe discussie binnen het koppel. Hierbij zou Eveline Vandenbogaerde opnieuw gepraat hebben over een 80-jarige vriend. Gino Declercq ging door het lint en wurgde zijn partner. Het levenloze lichaam liet hij gewoon liggen in bed. De volgende dagen bleef Declercq drinken en ging hij zelfs nog naar Waregem Koerse. De politie ontdekte het lijk op 1 oktober nadat buren maden onder de deur van het appartement hadden gezien.

Wanneer men met één hand iemands keel dichtknijpt, weet men dat men doodt.

In het arrest werd verwezen naar de verklaringen van Gino Declercq. De beschuldigde gaf immers zelf toe dat hij zijn vriendin die bewuste nacht gewurgd had. Hierbij sloot hij zelfs niet uit dat hij beide handen gebruikt had. Daarnaast verwees de jury ook naar de vele verwondingen bij het slachtoffer, zoals bloedingen in de hals en de rug. Het schildkraakbeen in haar keel was bovendien gebroken. “Dit wijst op belangrijk drukkend en mechanisch geweld op de keelstructuren.”

Mogelijk 30 jaar opsluiting

De verdediging betwistte dat Gino Declercq de intentie had om Eveline Vandenbogaerde om het leven te brengen. “De bedoeling blijkt genoegzaam uit de feitelijke omstandigheden. Wanneer men met één hand iemands keel dichtknijpt, weet men dat men doodt. Minstens moet men weten dat men met die handeling kan doden.” In de motivatie werd ook opgemerkt dat de beschuldigde tijdens de feiten kon stoppen, maar gewoon is blijven knijpen. Daar doet het feit dat Declercq blijft verklaren dat hij haar dood niet heeft gewild volgens de jury geen afbreuk aan.

Vrijdag om 10 uur starten de debatten over de strafmaat. Gino Declercq riskeert 30 jaar opsluiting.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.