Iets na 19 uur zaterdagavond belde een man aan bij de woning van Georges Braye (70) en Ginette Van West (71). "Het was een man met een doos in zijn handen. Het was mijn dochters verjaardag en er waren die dag al enkele cadeautjes afgeleverd, dus koesterde ik niet de minste argwaan toen ik de deur opendeed", vertelt Georges, die duidelijke sporen draagt van de gewelddadige overval.

Pistool en pepperspray

"Pas toen ik de doos in ontvangst nam, merkte ik dat er een pistool onder verborgen zat. Meteen incasseerde ik twee slagen van de revolver op mijn hoofd, terwijl vanuit het niets nog twee kompanen kwamen toegesprongen. Ze sloegen en klopten op mij, waarna ze me naar binnen sleepten."

Daar ging de schoppartij gewoon verder. Ginette Van West, die net uit de badkamer kwam, probeerde nog haar man te beschermen. "Maar ik kreeg een slag op het hoofd, ik viel tegen de deur en verloor het bewustzijn", aldus Ginette.

Ook Patrick Neirynck (49), die nietsvermoedend via de zijdeur de woning van zijn schoonouders binnenkwam, werd compleet verrast door de overvallers. Hij werd buiten westen geslagen met de revolver en kreeg er nog wat pepperspray bovenop.

Hersenschudding

De homejackers, die zich niet lieten afschrikken door de camera's buiten aan de woning, gingen aan de haal met geld, juwelen, een handtas en enkele mooie sjaals.

"Voor ze wegvluchtten, spoten ze nog wat pepperspray in het rond. Ze spraken Frans en waren van allochtone origine", weet Georges.

Georges houdt aan het voorval een blauw oog over, een gekloven wenkbrauw en talrijke kneuzingen en blauwe plekken op armen, benen en rug. "In het ziekenhuis bleek dat Patrick een hersenschudding had en een zware bloeduitstorting achter het oor", aldus Georges.

Ondanks de traumatische gebeurtenis was de winkel zondagvoormiddag toch weer gewoon open. Ook Patrick, nog duidelijk aangeslagen, was alweer op post.

(AN/CB)