Zwakbegaafde Blankenbergenaar die zijn tienerdochter jarenlang misbruikte, krijgt zes jaar cel

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 42-jarige Blankenbergenaar heeft in de Brugse rechtbank zes jaar effectieve celstraf gekregen voor de jarenlange verkrachting van zijn minderjarige dochter. Het meisje was bij aanvang van de feiten amper elf jaar oud. “Door de drank verwarde ik haar met mijn vriendin”, verklaarde hij.

Op 20 juni vorig jaar nam het toen veertienjarige slachtoffer op café een vriendin in vertrouwen. Ze vertelde hoe haar papa, W.B., haar wel eens tongzoende en “soms wat te dichtbij kwam”. Het slachtoffer bleef die avond logeren bij haar vriendin en vertelde hoe W.B. twee dagen eerder bij het slapengaan haar kamer was binnengekomen om haar vervolgens te misbruiken op haar bed. En dat zou niet de eerste keer zijn geweest.

Tien keer op twee jaar

Op 22 juni liet het slachtoffer haar vriendin weten dat ze opnieuw misbruikt was. De meisjes gingen toen samen naar de politie. Het slachtoffer verklaarde er hoe zij die ochtend in de sofa zat te wachten op de start van de online lessen. Nog halfdronken van een nachtelijke drinkpartij stapte W.B. de woonkamer binnen en draaide de camera’s weg die hij gebruikte om zijn kind in de gaten te houden wanneer hij op de lappen ging. Vervolgens nam hij zijn dochter mee naar boven waar hij haar verkrachtte in het ouderlijke bed. Volgens het meisje was het de tiende of elfde keer op twee jaar tijd dat dit gebeurde.

Na de klacht van zijn dochter werd W.B. in de boeien geslagen en sindsdien zit hij achter de tralies. Tijdens een huiszoeking werden in het ouderlijke bed een ineengestrengelde T-shirt en topje van het meisje aangetroffen. W.B. verklaarde dat hij door de drank last had van een black-out. “Mogelijk verwarde ik haar met mijn vriendin”, was zijn uitleg. Bij de onderzoeksrechter insinueerde hij dat zijn dochter het initiatief nam. Tegelijkertijd gaf hij toe dat hij kampt met een zware alcoholverslaving.

Zes jaar effectief

Omdat W.B. zwakbegaafd is – hij heeft een IQ van amper 63 – kwam het net niet tot een internering op basis van ontoerekeningsvatbaarheid. De rechtbank legde hem maandagmorgen uiteindelijk zes jaar effectieve celstraf op en ontnam hem ook voor vijf jaar zijn burgerrechten. Het meisje, dat tegenwoordig bij haar grootouders verblijft, kreeg een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro toegekend. De grootouders zelf kregen voorlopig 1.000 euro toegekend. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier