Zeven personen opgepakt die aanslag planden in ons land: huiszoekingen in Roeselare, Menen, Oostende en Wevelgem

In een onderzoek van het federaal parket zijn donderdag in Oost- en West-Vlaanderen zeven personen opgepakt die plannen smeedden om een terreuraanslag te plegen. Dat meldt VRT Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het gaat om drie huiszoekingen in Roeselare, drie in Menen, en huiszoekingen in Oostende, Wevelgem en Gent. “Dankzij een wet die vorig jaar is gestemd, hebben de inlichtingendiensten oren en ogen gekregen om in gesloten chatgroepen te patrouilleren en tussen te komen indien dat nodig is, en dat is opnieuw gebeurd vandaag”, reageert minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

De verdachten hadden nog geen duidelijk doelwit vastgelegd voor hun aanslag, maar waren wel actief op zoek naar wapens. Het grootste deel van de gearresteerde verdachten heeft de Tsjetsjeense nationaliteit.

Huiszoekingen in hele provincie

“In het kader van een dossier van het federaal parket heeft de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen, onder leiding van een gespecialiseerde onderzoeksrechter in terrorisme van West-Vlaanderen, meerdere huiszoekingen uitgevoerd”, meldt het federaal parket.

“Het gaat om drie huiszoekingen in Roeselare, drie in Menen, en huiszoekingen in Oostende, Wevelgem en Gent. De speciale eenheden van de federale politie gaven de nodige ondersteuning voor de arrestatie van een aantal verdachten.”

“Alle betrokkenen worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen om een terroristische aanslag te plegen in België” – Federaal parket

“Zeven personen werden van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor”, klinkt het verder. “De onderzoeksrechter zal later beslissen of ze bij hem worden voorgeleid en of hij eventueel een aanhoudingsbevel zal afleveren. De mogelijke inverdenkingstellingen zijn poging terroristische moord, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voorbereiden van een terroristische aanslag.”

Volgens het federaal parket hebben bijna alle verdachten de Tsjetsjeense nationaliteit en behoren ze tot een groep die fervent aanhanger is van IS. Ze waren op een korte tijd sterk geradicaliseerd. Drie van hen hebben de Belgische nationaliteit.

Nog geen doelwit

“Alle betrokkenen worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen om een terroristische aanslag te plegen in België”, gaat het parket verder. “Alhoewel er verschillende scenario’s werden besproken, was het doelwit van de aanslag nog niet precies bepaald.”

De aanwezigheid van jihadistisch extremisme blijft “onrustwekkend”, maar de veiligheids- en inlichtingendiensten hebben vandaag veel meer middelen om tijdig tussenbeide te komen. Zo heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne donderdag in Terzake gereageerd op de arrestaties.

Gesloten chatgroepen

“Men heeft die mensen tijdig gedetecteerd en is kunnen tussenkomen. Dat is niet toevallig. Onze inlichtingendiensten zijn vandaag versterkt en hebben merkelijk meer personeel en tools. Dankzij een wet die vorig jaar is gestemd, hebben ze oren en ogen gekregen om in gesloten chatgroepen te patrouilleren en tussen te komen indien dat nodig is, en dat is opnieuw gebeurd vandaag”, legde Van Quickenborne uit.

De arrestaties tonen voor Van Quickenborne aan dat het jihadisme als ideologie niet dood is en jonge mensen vatbaar blijven voor extremistisch gedachtegoed. Bovendien kunnen ze op heel korte termijn radicaliseren. “We moeten zeer waakzaam zijn”, zei de minister, die beklemtoonde dat de Belgische autoriteiten veel hebben geleerd uit de aanslagen van 2016. Zo ontstond onder meer de OCAD-lijst, een lijst waarop de hoofdverdachte van deze terreurplannen stond.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier