Zestiger vrijuit voor verkrachting zwakbegaafde vrouw: “Geen bewijs dat ze geen toestemming kon geven voor seks”

Redactie KW

Een 69-jarige Bruggeling is door de rechter vrijgesproken voor de verkrachting van een zwakbegaafde, autistische vrouw. Hij achtte het niet bewezen dat de vrouw geen toestemming kon geven voor seks.

H.T. leerde de 25-jarige A. in 2016 kennen in het fitnesscentrum Basic Fit in Sint-Kruis, waar ze samen met haar moeder kwam sporten. De man vertelde hen over zijn autistische zus en won zo hun vertrouwen. Na verloop van tijd ging de man samen met A. fitnessen en lopen. Uiteindelijk gingen de twee ook met elkaar naar bed, maar volgens advocaat Luc Arnou misbruikte H.T. de vrouw voor seks. “Zij heeft een IQ van amper 64 en kampt met autisme”, pleitte hij. “Dat ze met de beklaagde kon opschieten zagen haar ouders aanvankelijk als een stap vooruit. Maar eigenlijk was zij gewoon zijn sekspop.”

Volgens de procureur stelde H.T. de jonge vrouw voor als zijn kleindochter als ze samen naar de sauna gingen. “Hij was 44 jaar ouder en heeft misbruik gemaakt van haar geestelijk gebrek”, stelde hij. De procureur drong aan op een veroordeling voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid in de periode van eind 2016 tot begin 2017.

De advocaat van H.T. zag het anders en stelde dat de vrouw wel degelijk voor zichzelf kon opkomen. “Wat mijn cliënt deed, was moreel verwerpelijk, maar dat maakt het daarom niet strafbaar”, pleitte meester Koenraad Stubbe. “Het is moeilijk om nu na te gaan of ze op dat moment in een toestand was waarin ze al dan niet toestemming kon geven”.

De rechter volgde het standpunt van de verdediging en achtte het niet bewezen dat de vrouw geen toestemming voor seks kon verlenen. Hij verwees daarbij onder meer naar de verklaringen van de uitbater van een B&B waar H.T. en A. een kamer huurden. Die stelde dat de twee duidelijk een seksuele relatie hadden en omschreef A. als een “normaal meisje”. Hij had naar eigen zeggen ook nooit de indruk dat de jonge vrouw iets tegen haar zin heeft moeten doen. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.