Zestiger krijgt 37 maanden cel na wurgpoging op vriendin (53) voor ogen van haar zoon, maar moet slechts 6 maanden brommen

Redactie KW

“De politie hoorde het bloed in haar mond gorgelen bij aankomst. Hij was nog steeds bezig.” De 60-jarige Christian B. uit Oostduinkerke is tot 37 maanden celstraf veroordeeld, omdat hij een 53-jarige vriendin van hem minutenlang probeerde te wurgen, voor de ogen van haar tienerzoon. Het is dankzij die zoon dat ze überhaupt nog leeft, want hij was zo koelbloedig om de politie te verwittigen. En toch: de dader moet slechts zes maanden effectief uit zitten, onder strenge voorwaarden.

Christian B. (60) heeft vroeger nog een relatie met het slachtoffer (53) gehad, maar die was al lang ten einde. Toch bleven ze vrienden. Hij had haar en haar zoon uitgenodigd voor een etentje in zijn appartement, op 14 januari dit jaar.

“Maar op een gegeven moment kwam het tot een discussie. Hij kon zich niet beheersen en gaf haar een vuistslag in het gezicht. Hij sprong op haar, werkte haar tegen de grond en begon haar te wurgen. Haar zoontje zag alles gebeuren en belde in grote paniek de politie. Die jongen is enorm getraumatiseerd. Ook toen de politie binnenviel, was hij nog steeds bezig haar te wurgen met gestrekte armen”, pleitte de advocate van het slachtoffer, Christel Vanhollebeke, op de rechtbank. “Zien hoe je moeder gewurgd wordt, is niet te onderschatten”, zei ze nog.

Politie eist signaal

Ook twee van de drie politiemensen ter plaatse, stelden zich burgerlijke partij. “Toen ze het appartement binnenstormden, hoorden ze het bloed in haar mond nog steeds gorgelen. Ze probeerden hem van de dame te sleuren maar dat verliep allerminst vlot. Met drie hebben ze minstens vijf minuten nodig gehad om hem te kunnen immobiliseren, waarbij de agressor meermaals uithaalde. Als bij wonder kwam mijn cliënt er enkel met een blauw oog vanaf. Als politiemensen telkens zo behandeld worden, zullen ze dit niet volhouden tot het einde van hun carrière. We eisen een signaal, dat geweld tegen de politie niet kan”, pleitte advocate Isabelle Decoster. Beide advocates eisten een schadevergoeding voor hun cliënten.

Black-out

Het Openbaar Ministerie stelde dat Christian B. tussen de 1,87 en 2,24 promille alcohol in het bloed had op het moment van de feiten. “Het is dankzij de koelbloedigheid van haar zoon, die de helderheid had om de hulpdiensten te bellen en de situatie te schetsen, dat het slachtoffer dit overleefde”, sprak de procureur.

Hij eiste drie jaar opsluiting en liet de deur op een kier voor uitstel met probatiemaatregelen rond alcoholverbod, contactverbod en zinvolle dagbesteding. De verdediging betwistte de feiten niet. “Mijn cliënt heeft een totale black-out. Hij betwist de feiten echter niet. Wat gebeurde, is een gevolg van zijn beperkte verstandelijke vermogen en alcoholmisbruik. Volgens de gerechtspsychiater is justitiële opvolging, antabuse en een contactverbod nodig, maar we hebben niet te maken met iemand met een hoog recidivegevaar”, klonk het bij advocaat Jonas Van Oyen. Er werd een straf met uitstel en voorwaarden gevraagd.

Leverwaarden

Dat was ook wat de rechtbank besloot. Christian B. kreeg 37 maanden cel maar waarvan 31 met uitstel. Hij moet zich wel aan voorwaarden houden, zoals intrekken bij zijn dochter in Wallonië, een alcoholverbod, een caféverbod, bloedstalen laten afnemen om leverwaarden te controleren, nauwe afspraken met de justitie-assistent en meer.

Volgt hij die voorwaarden niet, wordt zijn straf herroepen. De rechter sprak ook schadevergoedingen uit voor de slachtoffers. De 53-jarige vriendin krijgt 117 euro provisie, maar haar letsels moeten nog begroot worden door een expert. Haar zoon krijgt 750 euro, de twee politiemannen elk 350 euro. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier