Werkstraffen gevraagd voor vechtpartij op de Batjes door stukje pizza

Redactie KW

Drie twintigers uit Roeselare vragen in beroep een werkstraf voor een massale vechtpartij op de Batjes in 2018 in Roeselare. Een vierde vraagt de vrijspraak. Aanleiding voor vechtpartij? Een stuk pizza.

Op 23 juni 2018 was het ideaal terrasjesweer en op het terrasje van ‘t Kaashoeveke langs de Ardooisesteenweg zat die zaterdagavond 23 juni 2018 nog behoorlijk wat volk. Een vriendengroepje van Chiro ‘t Trefferke was er aanwezig en de eerste zonovergoten Batjesdag naderde het einde toen een BMW met een vijftal jongeren plots langs de nadars de verkeersvrije zone wilde inrijden. Een vrouw wees er de jongeren op dat de straat nog was afgesloten en dat ook zij zich aan de regels moesten houden. Daarop ontstond een discussie maar uiteindelijk reden Mathieu D. uit Roeselare, zijn broer Mathias, Lusaldo B. en twee andere inzittenden toch door. Volgens de advocaat van Mathieu D. werd er echter op zijn auto geslagen en geklopt ‘dat de ruiten ervan trilden”. D. had zijn BWM nog niet lang.

“Zij mochten daar rijden en bovendien was het niet aan de mensen van het terras om hen tegen te houden, maar is dat de taak van de politie.” Het loopt echter verkeerd wanneer iets tegen de wagen wordt gegooid. Dat bleek een stuk pizza te zijn geweest. Om die reden keerden de jongeren enkele minuten later te voet terug naar het terras. “Niemand weet wie de eerste slag heeft gegeven, maar het was wel fout om te stoppen en terug te keren.” Ex-Chiroleider Wannes Steyaert liep de vechtpartij een hersenbloeding op. “Iedereen dacht dat het na het stukje pizza afgelopen was, maar dan gaan ze parkeren en keren terug. ‘We gaan er eens goed op kloppen’ En alle getuigen zeggen dat zij de eerste slagen hebben gegeven”, aldus de advocaat van het slachtoffer.

De broers en Lusaldo B. kregen elk twee jaar cel waarvan zes maand effectief. In beroep vragen ze nu elk een werkstraf. “Op hun jonge leeftijd nu al een celstraf oplopen en met een strafblad door het leven gaan is een brug en ver”, pleitte een advocaat. Meester Jan Leysen meent zelfs dat de vechtpartij is uitgelokt. Volgens het openbaar ministerie was ook Amarildo B. (29), de broer van Lusaldo, opgetrommeld. Maar dat ontkent hij. “Ik heb daar niks mee te maken, ik was daar helemaal niet.” Het openbaar ministerie is ook niet akkoord met de gevraagde werkstraffen. “Nee, niet voor een stukje pizza op een auto.” Ook de voorzitter van het hof krabte even in zijn haar. “Dat was een stukje pizza met grote gevolgen. Zie jullie alle vier hier nu zitten.” Uitspraak op 14 april. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.