Vrouw uit Egem die partner probeerde te vermoorden riskeert vijf jaar cel

©fotoember Getty Images/iStockphoto
©fotoember Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 49-jarige vrouw uit Egem riskeert in de Brugse rechtbank vijf jaar voorwaardelijke celstraf voor poging tot moord op haar partner. Omdat ze niet kon verkroppen dat hij ondanks hun financiële problemen bleef gokken, ging Micheline S. hem te lijf met een kassei en een mes. “Gelukkig kwam de zoon tussenbeide of we stonden voor het hof van assisen.”

“Als we op 500 euro staan, stoppen we niet, hé!” Dat zinnetje zou op donderdagochtend 23 juli vorig jaar de stoppen hebben doen doorslaan bij Micheline S. (49). Amper een uur voor het gezin met vijf kinderen uit zijn huurwoning in de Kolonel Naessensstraat in Egem zou worden gezet, was haar man in de zetel aan het telefoneren met zijn gokmaat.

De vrouw sloeg slachtoffer K.D. (51) eerst met een kasseisteen op het hoofd en diende hem vervolgens nog meerdere messteken toe, waarvan drie in de hals. De halsslagader werd net niet geraakt. “Mocht de oudste zoon niet tussenbeide zijn gekomen, stonden we vandaag voor het hof van assisen”, stelde procureur Lode Vandaele.

toerekeningsvatbaar

Micheline S. werd in de boeien geslagen en zit sindsdien in de cel. Ze verklaarde dat ze niet wist wat haar die ochtend bezield heeft. Volgens de procureur is ze zwakbegaafd, maar wel toerekeningsvatbaar. Hij vroeg vijf jaar cel, gekoppeld aan probatievoorwaarden, voor poging tot moord. “Er was duidelijk een moordplan. De steen en het mes lagen klaar”, besloot hij.

De verdediging betwistte dat er sprake was van een plan. “Die kassei lag normaal op de toiletpot om die goed te laten werken”, pleitte advocaat Bram Elyn. “Maar die ochtend lag de steen in de keuken omdat mijn cliënte die terug op zijn plaats aan het kippenhok wou leggen met het oog op de uithuiszetting. Dat mes zat gewoon op zijn normale plaats in het messenblok. De feiten gebeurden in een opwelling. Het oogmerk om te doden betwisten we evenwel niet.”

financiële problemen

Volgens meester Elyn kampte het gezin met zware financiële problemen door de gokverslaving van K.D. “Voor hun verhuizing naar Pittem dronk haar partner te veel”, stelde hij. “Toen hij het cafébezoek achterwege liet, begon hij echter te gokken op zijn laptop. Hij joeg er op veertien maanden tijd ongeveer 16.000 euro door. Zelfs het kindergeld en de studietoelages moesten eraan geloven. Toen ze haar partner vlak voor de uithuiszetting opnieuw plannen hoorde maken om te gokken werd het zwart voor haar ogen. Nu heeft ze enorm veel spijt.”

In het bewuste zinnetje dat de stoppen bij S. deed doorslaan, ziet meester Elyn uitlokking. Maar volgens de procureur was daar geen sprake van. “Het slachtoffer gebruikte namelijk geen geweld”, stelde hij. De verdediging kon zich vinden in probatievoorwaarden, maar daar plaatste de rechter vraagtekens bij. S. heeft immers nog steeds een relatie met D., maar die zou nog altijd niet gestopt zijn met gokken. “Welke garanties hebben we dat er geen nieuwe feiten zullen volgen?”, vroeg de rechter zich af.

De uitspraak volgt op 15 maart. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.