https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vriend van Miss België in gevangenis voor oude veroordeling: “Jaren niets van gehoord, nu plots in de cel”

Losene Keita samen met Miss België Kedist Deltour vlak na zijn kamp om de wereldtitel. © gf
Olaf Verhaeghe

Losene Keita, de 23-jarige kooivechter uit Harelbeke en vriend van Miss België Kedist Deltour, zit sinds enkele dagen in de gevangenis voor een vroegere celstraf. Bij een controle in Heule bij Kortrijk werd de twintiger opgepakt door de politie omdat hij zich niet tijdig had aangeboden. Keita liep in het verleden een celstraf van vijf maanden op voor slagen en verwondingen, zijn betrokkenheid bij straatgevechten en weerspannigheid. “Ik vermoed dat hij een beetje te veel in de kijker liep, waardoor het gerecht in actie is geschoten”, reageert zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke.

De vriend van Miss België Kedist Deltour zit in de gevangenis. De 23-jarige MMA-vechter Losene Keita werd bij een routinecontrole midden vorige week opgepakt omdat hij nog een opgelopen celstraf uit het verleden moet uitzitten. Die veroordelingen liep Keita op voor zijn betrokkenheid bij een aantal straatgevechten. De rechter uit Kortrijk legde de jongeman een celstraf van vijf maanden op voor slagen en verwondingen en weerspannigheid. Ook in 2017 had Keita al een celstraf van drie maanden effectief opgelopen.

Parketwoordvoerder Tom Janssens van de afdeling Kortrijk bevestigt de aanhouding. “Het gaat om de uitvoering van een vonnis van vorig jaar”, zegt hij. “De persoon in kwestie had zich niet tijdig aangeboden om zijn straf uit te zitten. Bij de controle werd hij daarom inderdaad opgepakt, sindsdien zit hij in de gevangenis.”

Vechtpartij met Afghanen

Thomas Vandemeulebroucke, advocaat van Losene Keita, reageert kort op de aanhouding. “Blijkbaar stond er nog een celstraf van vijf maanden open op zijn naam”, zegt hij. “Die veroordeling heeft hij opgelopen in februari 2020, voor feiten in 2016. Hij raakte toen betrokken bij een grote vechtpartij met Afghanen in de Zwevegemstraat. Jaren heeft hij niets meer gehoord over die zaak en nu belandt hij plots in de cel.”

“Ik vermoed dat hij iets te veel in de kijker heeft gelopen de voorbije tijd en dat er iemand bij het gerecht daardoor wakker geschoten is en een bevel tot gevangenneming heeft opgesteld. Ondertussen heb ik een verzoekschrift tot voorlopige invrijheidsstelling ingediend. Mogelijk komt de zaak woensdag al voor. Ik ben er vrij zeker van dat men hem dan wel snel zal vrijlaten”, aldus de advocaat.

Pagina omgedraaid

Keita zelf stak zijn donkere verleden in eerdere interviews nooit onder stoelen of banken. In een gesprek met De Krant van West-Vlaanderen in maart vorig jaar, bij de eigenlijke start van zijn opmars in het kooivechten, zei hij nog die pagina’s te hebben omgedraaid. “Ik ben er niet trots op, maar in mijn jeugd heb ik foute stappen gezet, verkeerde keuzes gemaakt”, klonk het toen. “Ik was een straatvechter. Maar écht vechten, hé. Daardoor kwam ik te vaak in contact met de politie en zo. Ik moet een voorbeeld zijn voor mijn zussen. Meer zelfs, niet alleen voor hen, voor alle jongeren die in mijn situatie zitten of zaten. De Keita van de straat bestaat niet meer. Nu ben ik een sportman. Mensen kijken naar me op.”

De jongste weken en maanden maakte Losene Keita zowel furore in de ring als aan de zijde van de kersverse Miss België Kedist Deltour (24). Recent nog won Keita zijn gevecht om de wereldtitel, later dit jaar zou hij naar de Verenigde Staten reizen om er voor het eerst zijn kans te wagen in de UFC, de hoogste internationale MMA-competitie. (OV/LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten