https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vijf jaar cel voor messteek tijdens ripdeal

Bron: Belga

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 25-jarige Oostendenaar veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf voor een messteek tijdens een ripdeal. Zijn kompaan kreeg 37 maanden cel. Het slachtoffer van de ripdeal werd veroordeeld voor zijn drugshandel.

Robin D. (23) was een vaste klant van Steven D. (20) en maakte ook op 14 januari in Oostende een afspraak om cannabis te kopen. De beklaagde had echter op voorhand al beslist niet voor de drugs te betalen. Tijdens de ripdeal haalde zijn kompaan Christian D. (25) uit met een mes, waardoor het slachtoffer levensbedreigende verwondingen opliep aan zijn nier.

Volgens de verdediging ontstond het plan voor de ripdeal omdat Robin D. een beperkte lening aan zijn kompaan niet kon terugbetalen. Naar eigen zeggen wist hij niet dat Christian D. een mes had meegenomen. “Hij zou hem van zijn fiets duwen, maar van een mes was absoluut niet gesproken”, pleitte meester Kris Vincke. Robin D. hoopte tevergeefs op een voorwaardelijke straf.

Christian D. bekende dat hij onder invloed een messteek uitdeelde. “Hij heeft dat mesje altijd bij, maar weet zelf niet waarom hij gestoken heeft”, aldus meester Mathieu Langerock. Ook de tweede beklaagde vroeg om een milde straf met voorwaarden. “Voor hetzelfde geld was het assisen, meneer. Dan gingen we niet klappen over vijf jaar, dan was het veel meer geweest”, reageerde de voorzitter.

Ten slotte werd 30 maanden voorwaardelijke celstraf uitgesproken voor het slachtoffer van de ripdeal. Steven D. zou sinds 2019 immers cannabis en xtc aan de man gebracht hebben. Zijn advocaat Kim Devoldere benadrukte dat de beklaagde ondertussen wel drugsvrij is. D. werd veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 5.600 euro. Anderzijds kreeg hij als burgerlijke partij bijna 2.600 euro schadevergoeding toegewezen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten