https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Verdachte van moord op homoseksuele man weggelopen uit jeugdinstelling De Zande, maar ondertussen weer gevat

Bron: Belga

Een van drie minderjarigen die verdacht wordt van de moord op de 42-jarige David Polfliet in Beveren is afgelopen zaterdag weggelopen uit de gesloten instelling in Wingene. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en werd door de politie en het Vlaams Agentschap Opgroeien bevestigd aan Belga. Hij is ondertussen opnieuw gevat.

De 16-jarige jongeman verbleef al zes maanden in De Zande, een instelling voor bijzondere jeugdzorg in het West-Vlaamse Wingene. “Daar is hij zaterdagavond weggelopen, samen met nog een andere jongere uit de instelling”, zo bevestigt de hoofdcommissaris van politiezone Regio Tielt aan Belga. “Maar dat is niet zo uitzonderlijk. Het gebeurt regelmatig dat iemand daar de benen neemt.”

Hij ontsnapte samen met een andere minderjarige. “De twee jongens zijn via het dak ontsnapt”, zegt Nele Wouters, woordvoerster van het Vlaamse agentschap Opgroeien. “Het personeel van de instelling heeft onmiddellijk de politie gebeld en de omgeving doorzocht, maar zonder resultaat. We werken samen met politie, parket, jeugdrechters en de familie van de minderjarigen om hen op te sporen. De meeste jongeren die weglopen, worden binnen de 48 uur teruggevonden. Het is niet duidelijk waarom ze de beslissing genomen hebben, maar ze verbleven al langer in de instelling en volgden een herstelgericht traject.”

De minderjarige wordt verdacht van de moord op David Polfliet uit Sint-Niklaas. Zijn lichaam werd begin maart gevonden in een park naast de spoorlijn ter hoogte van de Lesseliersdreef. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Het slachtoffer werd via de datingapp Grindr naar het park gelokt door drie minderjarige verdachten. De tieners uit Antwerpen, Verrebroek en Kieldrecht kwamen al eerder in aanraking met de politie en de jeugdrechter voor onder meer diefstal en vandalisme. De jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde beslisten eerst om hen in Everberg te plaatsen, maar na twee maanden moesten ze naar een andere instelling gebracht worden.

Opnieuw gevat

Beide minderjarigen werden dinsdag aangetroffen. Parket Oost-Vlaanderen zal in de loop van de dag communiceren over de omstandigheden. Hij zal voorgeleid worden bij de jeugdrechter in Dendermonde. Dat bevestigen zijn advocaat Dirk De Maerschalck en het Oost-Vlaamse parket.

De jeugdrechter zal beslissen welke maatregel hij opgelegd krijgt en waar hij geplaatst zal worden. “Mijn cliënt is terecht maar ik heb hem nog niet kunnen spreken. Omdat het om een minderjarige gaat kan ik geen verdere details geven”, zegt zijn advocaat Dirk De Maerschalck.

De nabestaanden van David Polfliet reageren opgelucht op de arrestatie van de 16-jarige. “De familie is tevreden dat hij gepakt is, maar ze moest het opnieuw via de media vernemen, net als de ontsnapping dinsdag”, zegt advocaat Thomas Gillis. “Het gerecht hervalt telkens in dezelfde fouten en het is spijtig dat er eerst heisa moet ontstaan voor justitie haar tanden laat zien. Het belangrijkste is dat de verdachte opnieuw gevat is, zodat de familie op de verdere rechtsgang kan focussen. Het is een zeer triestig en hard dossier waarbij een uithandengeving op zijn plaats zou zijn. We hebben volledig vertrouwen in het politieonderzoek en we hopen op een sereen proces.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.