Verdachte van geweld tegen politie overleden

In een dossier van frappante geweldplegingen tegen politiemensen heeft de Brugse strafrechter het verval van de strafvordering vastgesteld. De 32-jarige beklaagde uit Blankenberge is ondertussen immers overleden. Het openbaar ministerie had negen maanden gevangenisstraf met uitstel gevorderd, gekoppeld aan voorwaarden.

Op 24 juni 2019 werd de politie opgeroepen voor overlast in de straat van de beklaagde. Ter plaatse bleek dat D.E. vanop zijn balkon het appartement van zijn overbuur met rotte eieren bekogelde. In dronken toestand maakte hij volgens de buurtbewoners al sinds 5.30 uur ‘s ochtends kabaal.

De speurders wilden het appartement van de beklaagde betreden, maar daar had de Blankenbergenaar geen oren naar. Plots kwam er zowaar ammoniak van onder zijn voordeur, waardoor vier politiemensen bevangen geraakten. Tijdens zijn overbrenging naar het politiebureau bleef E. zich ook agressief gedragen. Ten slotte pleegde hij even later ook nog vandalisme in zijn cel. Uiteindelijk zat hij na de feiten ruim twee maanden in voorhechtenis.

De beklaagde was absoluut geen onbekende voor het gerecht. Zo kreeg hij in 2017 al 100 uur werkstraf voor weerspannigheid. In maart 2016 werd hij tot een jaar gevangenisstraf met uitstel veroordeeld voor een spectaculaire joyride met een gestolen ambulance. De procureur vroeg een straf met voorwaarden, zodat E. eindelijk zijn alcohol- en drugsverslaving zou aanpakken.

De verdediging pleitte dat het incident met de ammoniak een ongeluk was. E. was naar eigen zeggen bezig met schilderwerken toen hij stomweg een fles ammoniak omverliep. Voor de vernielingen in de politiecel had de beklaagde ook een opmerkelijke uitleg klaar. “Niemand zit graag in een kotje opgesloten, zeker niet als hij te veel gezopen heeft.”

Het dossier werd behandeld op 26 november, maar over de grond van de zaak heeft de correctionele rechtbank uiteindelijk geen uitspraak gedaan. De beklaagde stierf immers enkele weken na de pleidooien.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.