Veelpleger uit Veurne krijgt 18 maanden cel en wil ‘baksteen door hoofd van politie slaan’

© iStock
Redactie KW

Een 36-jarige man die dakloos is maar meestal in Veurne rondhangt kreeg donderdagochtend 18 maanden cel en 8.000 euro boete, beiden met uitstel onder voorwaarden.

J.V. pleegde in het voorjaar een resem aan feiten. Zo dreigde hij de politie te doden door ‘een baksteen dwars door hun hoofd te slaan’ en werd hij betrapt met een handschoen vol spikes. “Om mijn vriendin te strelen”, zei hij.

Verboden wapens

Dat de 36-jarige man in het voorjaar op de dool was, en meestal onder invloed was van verdovende middelen, is duidelijk door de resem feiten die hij pleegde. Op 28 februari werd hij in Gent betrapt met een speerpunt en een mes op zak. Volgens hem omdat hij net aan de Watersportbaan aan het vissen was en dat nodig had. Een tijd later werd hij in Veurne tweemaal betrapt met nog verboden wapens. Een keer met twee kleine gasbranders en stenen op zak, de tweede keer met een knipmes en een handschoen vol spikes. “Dat gebruik ik om mijn vriendin te strelen, voor niets anders”, zei J.V.

Bedreigingen

Op 30 april liep het in Veurne bijna volledig uit de hand. “De politie vond dat hij zich erg verdacht, angstig en weerspannig gedroeg”, sprak de procureur. “Bij een fouille bleek hij cocaïne en amfetamines op zak te hebben. Hij wist geen raad met zichzelf en maakte spastische bewegingen met zijn vuisten naar de agenten. Toen een tweede ploeg ter versterking kwam, rende hij naar de overkant, zei dat hij wou vechten en nam een baksteen vast. Die ga ik dwars door jullie hoofd slaan, dreigde hij. Bovendien had hij alweer een mes bij zich. ‘Om zijn boterhammen te snijden’, zogezegd. Hij moest uiteindelijk overmeesterd worden met pepperspray. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden maar op 16 mei in Izegem betrapt met cocaïne en hasj. ’s Anderendaags bij zijn voorleiding bij de onderzoeksrechter dreigde hij dezelfde agente die hij eerder bedreigde te doden.”

Niet sympathiek

“Dit is geen sympathiek dossier maar alles is te wijten aan zijn donker voorjaar waarbij hij verschillende naasten verloor en weer drugs nam”, sprak zijn advocaat. “Hij is nu clean en wil werken aan zijn problemen.” J.V. bood zijn verontschuldigingen aan en wil zich residentieel laten opnemen. Hij kreeg 18 maanden cel en 8.000 euro boete met uitstel onder voorwaarden. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier