‘Vechtmachine’ die man halfdood klopte met samoeraizwaard in Heist krijgt zeven jaar cel

©SergeyKlopotov Getty Images/iStockphoto
©SergeyKlopotov Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 45-jarige man uit Knokke-Heist heeft in Brugse rechtbank zeven jaar effectieve celstraf gekregen voor poging tot doodslag. Met een samoeraizwaard klopte Steven G. een man in een wekenlange coma omdat die orale seks van hem wou. G., die het oogmerk om te doden met klem betwistte, noemde het vonnis “belachelijk”.

In de nacht van 21 op 22 maart vorig jaar viel de politie binnen in het appartement van Steven G. in Heist. Op de grond in een grote plas bloed lag P.Y., bewusteloos en met de broek op de hielen. Met drie messteken in de rug, breuken in het gezicht, een hersenbloeding, gebroken ribben en twee klaplongen werd P.Y. naar het ziekenhuis overgebracht. De man zweefde een week tussen leven en dood en lag wekenlang in coma.

Gedwongen tot seks

Steven G. verklaarde hoe hij P.Y. eerder die dag toevallig tegen het lijf was gelopen. Ze waren samen naar zijn appartement getrokken om rum te drinken. G. beweerde dat P.Y. hem dronken probeerde te voeren en websites met homoseks toonde op zijn gsm. “Toen mijn cliënt de avond wou afronden sloeg het slachtoffer hem een tand uit, nam een samoeraizwaard van de muur en dwong hem hiermee tot orale seks ”, pleitte advocate Ellen Eneman. “Mijn cliënt kon hem ontwapenen en sloeg hem hard met het zwaard tegen het hoofd. Hij wou hem zeker niet doden.”

De procureur zag dit anders en eiste negen jaar cel voor G. “Toen de buurman op de deur kwam kloppen, had de beklaagde kunnen weglopen. Het enige wat vaststaat is dat de beklaagde extreem gewelddadig tekeer ging met zijn vuisten, het zwaard en een buis van een stukgeslagen kledingrek.” De procureur wees erop dat G. al zes keer eerder veroordeeld werd voor geweld en op het moment van de feiten onder voorwaarden stond.

Misbruikt

De advocaat van P.Y. verwees naar het vechtsportverleden van G. “Deze vechtmachine gebruikte mijn cliënt als boksbal” , pleitte meester Jan De Groote. “Dat mijn cliënt eerst zou gedreigd hebben met dat zwaard is niet geloofwaardig.” G. drukte tijdens het proces zijn spijt uit. “Ik ben misbruikt geweest in mijn jeugd en wou dit niet opnieuw meemaken”, stelde hij. “Ik kende die man niet en was echt bang.”

De rechter achtte het oogmerk om te doden dinsdag bewezen en veroordeelde G. tot zeven jaar cel. “Toen de politie arriveerde, verklaarde de beklaagde zelf dat hij er één had doodgeklopt”, stelde ze. “Het gebruikte geweld was zodanig brutaal – het bloed hing aan het plafond – dat hij de dood als mogelijk gevolg aanvaardde. Enkel door de tussenkomst van de politie leeft het slachtoffer nog.” Volgens meester Eneman werden de feiten uitgelokt, maar dat acht de rechter niet bewezen. Ze verwees daarbij naar tegenstrijdigheden in de verklaringen van G.

Schadevergoeding

Hoewel G. twee jaar celstraf minder kreeg dan gevraagd, was hij duidelijk niet opgezet met de uitspraak. “Dit is gewoon belachelijk”, zuchtte hij. Het slachtoffer kreeg een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro toegekend. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.