Twintiger terecht voor poging doodslag na ruzie aan nachtwinkel in Wervik

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

“Ik wou alleen vermijden dat hij in de problemen kwam. In de plaats kreeg ik racistische verwijten, slaag en probeerde hij me omver te rijden.” Een man met Afrikaanse roots vroeg voor de correctionele rechtbank een fikse schadevergoeding nadat hij bij een incident aan een nachtwinkel in Wervik bijna omver gereden werd. De 24-jarige dader uit Ledegem stond samen met zijn ex uit Ledegem en twee (half)zussen uit Wervik en Menen terecht.

Op 16 maart 2019 stopte de man van Nederlandse nationaliteit met roots in Sierra Leone na zijn dagtaak nog aan een nachtwinkel in Wervik. Hij merkte op dat Jesse D. (24) het er aan de stok had met de uitbater van de nachtwinkel. “Ik ben hulpverlener bij het Rode Kruis en herken mensen met problemen door frustraties”, aldus het slachtoffer. “Daarom wou ik vermijden dat hij nog verder in de problemen kwam en probeerde ik hem te bedaren.”

Voor Jesse D. werkte dit als een rode lap op een stier. Hij slingerde de man heel wat racistische verwijten naar het hoofd en probeerde hem verschillende keren aan te vallen en met zijn vuisten uit te halen. Dat mislukte grotendeels, vooral omdat de Nederlander hem te snel af was en hem zelfs in een houdgreep kon houden. De toegesnelde toenmalige partner van D. en zijn twee (half)zussen zagen dat Jesse D. zo vastgegrepen werd dat hij geen adem meer kreeg en zijn gezicht begon te verkleuren. Ze gingen daarom ook op de Nederlander meppen en stonden mee terecht. Ze vroegen allen de vrijspraak of de opschorting.

Babyborrel

De openbare aanklager nam het Jesse D. vooral kwalijk dat hij met zijn bestelwagen de Nederlander nog probeerde omver te rijden. Het eiste een celstraf van drie jaar. Zelf ontkende hij dat hij de man probeerde dood te rijden of racistisch was. “De combinatie van alcohol en een kort lontje, dat was vooral het probleem”, aldus D. “Ik had er net een mooie dag met een babyborrel opzitten maar had nogal wat alcohol gedronken.”

Na het incident vloog hij een maand in voorhechtenis. Hij vroeg de rechter een werkstraf te mogen uitvoeren. “Als je problemen hebt, zoek hulp”, deed het slachtoffer een oproep. “Laat ons elkaar helpen in de samenleving. Aanvaard iedereen zoals hij is. Wat zou er gebeurd zijn als ik hem niet de baas had gekund? Of als hij een wapen had uitgehaald?”

Vonnis op 3 mei. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier