Tweelingbroers uit Palestina ontkennen dat ze een bomaanslag beraamden: “Schrik om aardappelen te kopen!”

© Google Streetview
Redactie KW

Twee 31-jarige Palestijnse tweelingbroers uit Roeselare riskeren in beroep elk 5 jaar cel omdat ze een terroristische aanslag beraamden. Daarnaast vorderde het federaal parket nog eens acht jaar voor elk voor slagen aan hun zus en schoonbroer. “Ik heb zelfs nu nog steeds schrik om aardappelen te kopen!”

Op 17 september 2021 drongen de broers Munther A. en Ali A. (31) de woning van hun zus in Antwerpen binnen. Daar deelde het duo uit Roeselare klappen uit aan hun zus en schoonbroer. Volgens het openbaar ministerie was de reden dat de zus ‘te westers’ is. Ze bedreigen hen met een mes en deelden schoppen uit. Bovendien eisten de broers vierduizend euro van het koppel nadat ze geholpen hadden met hun asielaanvraag. Een week later kon Munther A. worden opgepakt en werd een huiszoeking georganiseerd bij hem thuis in de Hoogleedsesteenweg in Roeselare. Daar trof de politie op de zolder onder meer een half afgewerkte pijpbom aan. Munther A. kreeg 80 maanden gevangenisstraf, waarvan 20 maanden effectief, voor de klappen, het bezit van verboden munitie en het voorbereiden van een aanslag. Zijn broer Ali A. kreeg 40 maanden met uitstel, enkel voor het geweld tegenover zijn zus en schoonbroer. Het parket ging tegen beiden in beroep om acht jaar voor elk te vorderen voor het geweld en nog eens vijf jaar voor de terroristische voorbereidingen en hen hun intussen verkregen Belgische nationaliteit af te nemen. “Dagelijks werd er content gedownload in verband met onder meer aanslagen en IS en boeken geschreven door IS. Het aantal downloads overschrijdt het toevallige en het nieuwsgierige”, aldus de federaal procureur. “Het verslag van DOVO spreekt ook voor zich: de bom was niet gebruiksklaar, maar wel binnen weinig tijd.”

Beiden geven het geweld tegen hun zus toe en zeggen er spijt van te hebben. Ze ontkennen evenwel godsdienstige redenen. “Ali A. had zoveel gedaan voor hen om hen naar België te halen om zich dan te isoleren en te distantiëren van hun broers”, pleitte advocate Nadia Lorenzetti. Volgens haar heeft Ali A. ook niks te maken met de bom. “Alles wordt op één hoop gegooid omdat ze een tweeling zijn. Maar er is geen enkel bewijs dat hij kennis had van die bom.” De advocaat van zijn broer, Peter Gonnissen, meent dat zijn cliënt ook nooit de bedoeling had een bom te maken. “Hij wou zijn hond, Oscar, trainen als een politiehond en probeerde de zaken ook er enkel zo echt mogelijk te laten uitzien. “Hij kan apporteren, blaffen, pootjes geven maar ook explosieven en hasj opsporen”

Volgens zijn advocaat is hij zelfs anti-IS en gebeurde de zoektocht naar terrorisme en IS op het internet enkel in het kader om IS zo goed mogelijk te leren kennen en te weten wat ze doen.” Munther A. hoopt dat het hof van beroep zijn gezond verstand gebruikt. “Het is niet omdat ik veel lees, dat ik een terrorist ben. België was niet mijn vijand, ik respecteer België en ik hou van België!” Ook Ali A., inmiddels verhuisd naar Mons, zegt dat hij onschuldig is inzake terrorisme. “Vijftien maanden heeft het onderzoek geduurd en er is niks van bewijs gevonden. Ik woon al tien jaar in België en nooit waren er problemen. Ik heb zelfs nu nog steeds schrik om aardappelen te kopen!” Het hof van beroep doet uitspraak op 26 mei. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier