Terugkeer na nachtje Diedjies wordt lijdensweg: “Hij bleef maar kloppen op haar gezicht”

© Getty Images/EyeEm
Olaf Verhaeghe

Wat een wandelingetje van een tiental minuten na een nachtje in discotheek Diedjies had moeten worden, is voor de 20-jarige E.J. uit Kuurne uitgedraaid op een nachtmerrie. Een ‘vriend’ bleef aandringen om mee te gaan naar haar thuis en viel haar de hele weg hardhandig lastig. “Haar gezicht en hals zitten vol kneuzingen, maar het is vooral de angst voor wat had kunnen gebeuren die ontzettend zwaar weegt”, getuigt haar moeder Bea Vanhee. De politiezone Vlas is een onderzoek gestart naar de jongeman.

Iets voor zes uur, in de nacht van zondag 31 oktober op maandag 1 november. De 20-jarige E.J. uit Kuurne vertrekt te voet na een fijne Halloweenparty in Diedjies naar haar huis in de Kasteelstraat. Een wandelingetje van een minuut of 10, een kwartier maximum. Ze zou alleen naar huis gaan, zegt ze tegen de vrienden met wie ze de avond doorbracht. Maar met een smoesje wurmt een kennis van E. zich in haar zog.

“Ze kennen elkaar al even en hadden de jongste weken al een paar keer afgesproken om elkaar beter te leren kennen. Maar voor mijn dochter was klaar en duidelijk dat het niets meer zou worden”, vertelt Bea Vanhee, de mama van E. “Blijkbaar kon hij dat niet verkroppen, want toen ze uit het zicht waren van het volk begon hij haar lastig te vallen.”

Meer dan een uur

De jongeman van 20 – duidelijk in beschonken toestand – wil mee naar het meisje thuis, geeft hij herhaaldelijk aan. Wanneer E. dat weigert, wordt hij agressiever.“Hij sloeg haar op het hoofd, in haar nek, in haar hals… Hij greep haar zelfs bij de keel en bleef maar kloppen op haar gezicht. Overal heeft ze kneuzingen en zit ze blauw”, vertelt mama Bea. “ Mijn dochter is beginnen tieren en riep dat hij moest stoppen, dat hij haar met rust moest laten. Niets hielp.” Telefoneren naar haar moeder lukt niet en het is pas wanneer de jongen merkt dat ze bijna bij het huis van het meisje aankomen dat hij de aanranding stopt.

“Het was toen al na 7 uur, meer dan een uur later dus. Een vrouw die niet ver van ons woont, kon haar uiteindelijk opvangen”, gaat Bea verder. “Ze was – is nog altijd – helemaal in shock. Slapen lukt amper, niet alleen door de fysieke pijn. De angst voor wat had kunnen gebeuren, weegt ontzettend zwaar op haar. Eigenlijk heeft die gast haar jonge leven nu wel kapotgemaakt. Hiervan herstellen zal veel tijd vragen, vooral mentaal. Ik ben bang dat ze nooit meer zonder angst zal kunnen uitgaan. Bovendien is dit het tweede geval in negen maanden tijd in ons gezin. Eerder werd mijn zoon van 14 jaar op weg van school naar huis ook al eens in elkaar geslagen.”

‘s Ochtends dienden Bea en haar dochter klacht in bij de politiezone Vlas. Die bevestigt intussen dat er een onderzoek is gestart naar de jongeman. “Wij hopen natuurlijk dat hij hier niet ongestraft mee wegkomt”, aldus Bea nog. “Een meisje zo aanpakken en aanvallen, is in mijn ogen het laagste wat je kan doen. Maar ik weet niet of hij beseft wat hij eigenlijk heeft gedaan. Hij zoekt al de hele tijd opnieuw contact met mijn dochter en eist om de klacht in te trekken.”

Niemand tussengekomen

De wandeling naar huis werd voor E. een immens lijdensweg. Dat er onderweg niemand tussenkwam, gaat er bij Bea niet in. “Er moéten mensen zijn die gehoord hebben wat er aan het gebeuren was, maar niemand greep in. Er zijn ook verschillende auto’s gepasseerd, vertelde ze, maar er was niemand die stopte om hulp te bieden. Er was zelfs niemand die nog maar de politie belde. Dat maakt me boos. Neen, eigenlijk vooral teleurgesteld. Als je zelf niet durft, uit schrik voor je eigen leven, kan je toch nog altijd de politie verwittigen? Dat is maar een kleintje, maar je kan er wel degelijk een verschil mee maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier