Stukje pizza aanleiding tot vechtpartij op Batjes: twee jaar celstraf voor broers

©THIERRY ROGE BELGA
©THIERRY ROGE BELGA
Redactie KW

Vier twintigers uit Roeselare zijn ook in beroep veroordeeld tot twee jaar cel voor een massale vechtpartij op de Batjes in 2018 in Roeselare. Die ontstond door een stukje pizza. In beroep vroegen ze een werkstraf, maar het hof ging niet in op hun vraag.

Op 23 juni 2018 was het ideaal terrasjesweer en op het terrasje van ‘t Kaashoeveke langs de Ardooisesteenweg zat die zaterdagavond 23 juni 2018 nog behoorlijk wat volk. Een vriendengroepje van Chiro ‘t Trefferke was er aanwezig en de eerste zonovergoten Batjesdag naderde het einde toen een BMW met een vijftal jongeren plots langs de nadars de verkeersvrije zone wilde inrijden.

Een vrouw wees er de jongeren op dat de straat nog was afgesloten en dat ook zij zich aan de regels moesten houden. Daarop ontstond een discussie maar uiteindelijk reden Mathieu D. uit Roeselare, zijn broer Mathias, Lusaldo B. en twee andere inzittenden toch door. Volgens de advocaat van Mathieu D. werd er echter op zijn auto geslagen en geklopt ‘dat de ruiten ervan trilden”. D. had zijn BWM nog niet lang.

Kloppen

“Zij mochten daar rijden en bovendien was het niet aan de mensen van het terras om hen tegen te houden, maar is dat de taak van de politie.” Het liep echter verkeerd toen iets tegen de wagen werd gegooid. Dat bleek een stuk pizza te zijn. Om die reden keerden de jongeren enkele minuten later te voet terug naar het terras.

“Niemand weet wie de eerste slag heeft gegeven, maar het was wel fout om te stoppen en terug te keren.” Ex-Chiroleider Wannes Steyaert liep bij de vechtpartij een hersenbloeding op. “Iedereen dacht dat het na het stukje pizza afgelopen was, maar dan gingen ze parkeren en keerden terug. Om er eens goed op kloppen. En alle getuigen zeggen dat zij de eerste slagen hebben gegeven”, aldus de advocaat van het slachtoffer.

Strafblad

De broers en Lusaldo B. kregen elk twee jaar cel waarvan zes maand effectief. In beroep vroegen ze elk een werkstraf. “Op hun jonge leeftijd nu al een celstraf oplopen en met een strafblad door het leven gaan is een brug te ver”, pleitte een advocaat. Maar het openbaar ministerie was niet akkoord met de gevraagde werkstraffen en gaf een negatief advies. “Nee, niet voor een stukje pizza op een auto. Dat is voor mij een brug te ver”, klonk het.

Dat werd door het hof gevolgd en de celstraffen uit eerste aanleg bleven behouden. Ook Amarildo B. (29), de broer van Lusaldo, die werd opgetrommeld, werd veroordeeld. Hij ontkende altijd dat hij daar bij was, maar ook hij ziet nu zijn straf bevestigd. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier