Roeselaarse prostitutiebaas wel degelijk overleden volgens rechter: “Uittreksel rijksregister laat geen twijfel”

In de villa in de Mandellaan brak in december 2018 brand uit. © (Foto BF)
Redactie KW

De Roeselaarse prostitutiebaas Patrick V. (56) krijgt geen straf opgelegd voor uitbuiting van tientallen Latijns-Amerikaanse vrouwen. De procureur had acht jaar cel gevraagd en stelde dat V. mogelijk zijn dood in scène zette. Maar volgens de rechter is er geen reden om te twijfelen aan zijn overlijden. In de zaak werden wel nog zes anderen veroordeeld, onder wie een Izegemse familie van vastgoedmakelaars.

In het voorjaar van 2018 stelde de politiezone Gavers vast dat Latijns-Amerikaanse vrouwen en transseksuelen hun diensten via Redlights.be aanboden in een pand in Deerlijk. De politie viel er binnen en vernam van de aanwezige prostituees dat zij dagelijks 80 euro huur betaalden aan de Dominicaanse Andrea C. (44) uit Izegem. Ze moesten ook de helft van hun inkomsten afstaan.

Volgens Dahpné Florequin, de advocate van twee transvrouwen, werden de slachtoffers naar Europa gelokt waar ze zogezegd aan de slag zouden gaan in een kapsalon. “Afgezonderd van hun familie waren zij gemakkelijke prooien”, pleitte ze. “Ze moesten vrijen zonder condoom en kregen slaag als ze niet gehoorzaamden.”

Roeselarenaar Patrick V. (56), een installateur van zonnepanelen, bleek de baas achter de schermen. Andrea C. regelde als zijn rechterhand de huurcontracten voor kamers in onder meer Deerlijk, Roeselare en Brugge. Toen V. eind 2019 met zijn vrouw naar Thailand vluchtte, nam ze de business over. In augustus vorig jaar werd C. samen met haar partner Gabriel R. (42) gearresteerd in Roeselare, waar bordelen werden gerund vanuit villa’s langs de Heirweg en de Mandellaan. In die laatste brak in december 2018 zelfs brand uit.

Volgens procureur Mike Vanneste buitten Patrick V. en Andrea C. bijna 2,5 jaar lang minstens 38 prostituees uit. V. overleed vorig jaar in Thailand, maar volgens de procureur zette hij mogelijk zijn eigen dood in scène. De rechter zag daar vrijdag evenwel geen bewijs voor. “Een uittreksel van het rijksregister laat geen twijfel”, oordeelde hij waarop hij de strafvordering vervallen verklaarde. De partner van V. werd vrijgesproken. Volgens de rechter is het onvoldoende aangetoond dat zij deelnam aan de praktijken van haar man. Andrea C. en Gabriel R. kregen respectievelijk 30 maanden effectief en drie jaar cel met uitstel.

De eigenaar van de Roeselaarse panden, Gabriël T. (86) uit Izegem, kreeg drie jaar cel, waarvan twee met uitstel. Zijn immobedrijf kreeg een geldboete opgelegd van 400.000 euro en de twee villa’s werden verbeurd verklaard. Zijn zoon Marc T. (53) uit Roeselare kreeg eveneens drie jaar cel, waarvan twee met uitstel. Kleinzoon Maarten T. (23) kreeg twee jaar cel, waarvan acht maanden effectief. Naar eigen zeggen wisten ze niet wat er zich in de panden afspeelde, maar de rechter hechtte daar geen geloof aan. Een Antwerpse handlangster van Andrea C. kreeg een jaar cel met uitstel. De rechter legde in totaal ook 1,7 miljoen euro aan geldboetes op, evenwel grotendeels met uitstel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier