https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Rechter hanteert mokerhamer voor Izegemse tienerpooier: tien jaar cel en financiële aderlating van ruim 200.000 euro

Redactie KW

Een 28-jarige Izegemnaar heeft in de Brugse rechtbank tien jaar effectieve celstraf gekregen voor zijn rol als tienerpooier. De twintiger dwong vijf tienermeisjes – het jongste was amper veertien jaar oud – in de prostitutie en verdiende daar een fortuin mee. “Hoe meer gokschulden hij had, hoe meer ze moesten presteren.”

Het onderzoek naar de hallucinante feiten ging begin november vorig jaar van start en een kleine twee maanden later zat Sammy L. achter de tralies op verdenking van mensenhandel, uitbuiting van prostitutie, verkrachting en slagen. De Izegemnaar dwong in totaal vijf jonge meisjes tussen de veertien en achttien jaar in de prostitutie. “Hij ging telkens een relatie aan met zijn slachtoffers”, stelde de procureur tijdens het proces. “Hij had seks met hen en maakte daar beelden van om hen te chanteren. Als ze tegenstribbelden bedreigde hij hen of gebruikte hij geweld. Een van de slachtoffers nam foto’s van de blauwe plekken en bloedneuzen die de beklaagde haar bezorgde.”

Volgens het parket voerde L. de meisjes met zijn BMW rond naar klanten in onder meer Oostkamp, Kortemark, Gent en Kortrijk. “Al zijn geld ging naar zijn gokverslaving en hoe meer schulden hij had, hoe meer de meisjes moesten presteren”, ging de procureur verder. “Hij dreef ze tot het uiterste. Ze moesten seks hebben in stationstoiletten en tijdens hun maandstonden. Om de meisjes over de streep te trekken, stopte hij hen drugs toe. Hij verdiende duizenden euro’s op de rug – letterlijk – van deze meisjes.”

Naast elf jaar effectieve celstraf vroeg de procureur ook de verbeurdverklaring van de BMW en liefst 687.000 euro winsten. In het dossier is sprake van nog twee andere jonge slachtoffers. Ze moesten zich niet prostitueren, maar met het ene meisje had L. wel seks toen ze amper dertien jaar was en ten aanzien van het andere staat hij terecht omdat hij haar drugs gaf. De zeven slachtoffers zijn afkomstig uit Izegem, Waregem, Kortrijk, Sint-Niklaas, Hamont-Achel, Kruisem en Antwerpen.

Volgens L. was er van mensenhandel geen sprake. “Ik was misschien geen gentleman tijdens mijn relaties, maar ik heb nooit meisjes in de prostitutie gedwongen of geslagen”, stelde hij. “Die meisjes zaten al in de prostitutie. Ik zat constant te gokken en zij konden gaan en staan waar ze wilden. Die meisjes liegen en ik ben slachtoffer van hun wrok. Elf jaar cel is echt onmenselijk. Dit is mijn leven afpakken. Ik krijg nog liever de doodstraf.”

Volgens Jan Leysen, de advocaat van L., was het geen zwart-witverhaal. “Mijn cliënt geeft toe dat hij geld verdiende aan hun activiteiten en hij gebruikte dit om te gokken. Maar hij verplichtte die meisjes tot niets. Het was samen business doen. Die meisjes waren veelal zelf niet onbesproken. Sommige meisjes bleven zich zelfs na de relatiebreuk prostitueren. Mijn cliënt heeft mee geprofiteerd, maar van dwang was geen sprake.”

Meester Leysen vroeg een celstraf met uitstel onder voorwaarden, maar strafrechter Bert Salembier ging daar woensdag niet op in. Hij veroordeelde L. tot tien jaar effectieve celstraf, een effectieve geldboete van 48.000 euro en de verbeurdverklaring van 122.950 euro winsten. Daarnaast ontnam hij L. ook voor tien jaar zijn burgerrechten.

Twee meisjes stelden zich burgerlijke partij in de zaak en kregen van de rechter in totaal 57.000 euro schadevergoeding toegekend. “De beklaagde heeft hun jeugd afgepakt”, pleitte meester Simon Bekaert. “Mijn ene cliënte, die met een lichte vorm van autisme kampt, was amper zeventien toen ze aan de slag ging als prostituee. Ze werd fysiek en mentaal misbruikt en heeft nog altijd nachtmerries. Mijn andere cliënte moest zich niet prostitueren, maar werd wel ingeschakeld bij ripdates, waarbij klanten in totaal 6.000 euro afhandig werden gemaakt.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.