Raadkamer buigt zich maandag over Operatie Kelk
De Brusselse raadkamer zal zich maandagvoormiddag buigen over Operatie Kelk, het onderzoek naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke Kerk en een doofpotoperatie daarrond binnen de kerk. Dat meldde voormalig federaal procureur Johan Delmulle vrijdag in de parlementaire onderzoekscommissie, en verschillende partijen in het dossier bevestigen het nieuws. Het federaal parket is nog steeds van oordeel dat de strafvordering in het dossier vervallen is.
Operatie Kelk begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal, de privéwoning van kardinaal Godfried Danneels, bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die zich boog over het kindermisbruik in de kerk, en bij het Rijksarchief.
Daarop begon een procedureslag over die huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis, in de kantoren en in de privéwoning van (wijlen) kardinaal Danneels. Drie verschillend samengestelde kamers van inbeschuldigingstelling (KI) beslisten achtereenvolgens dat die huiszoekingen onregelmatig waren, vervolgens dat ze perfect wettelijk waren en ten slotte dat ze toch onregelmatig waren.
In december 2012 werd ook definitief beslist dat de stukken die bij de huiszoekingen in beslag waren genomen, uit het onderzoeksdossier verwijderd moesten worden. Die stukken werden jaren geleden ook al teruggegeven aan de betrokken partijen. De onderzoeksdaden die op de in beslag genomen stukken gebaseerd werden, bleven wel wettelijk en die stukken bleven wel in het dossier.
In april 2016 bleek al dat het federaal parket van oordeel was dat de strafvordering in het dossier vervallen was door eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard zijn.
Bij een eerste raadkamerzitting in april 2016 vroegen verschillende burgerlijke partijen bijkomende onderzoeksdaden, en later melden zich nog verschillende nieuwe burgerlijke partijen in het dossier, wat ook leidde tot bijkomend onderzoek. Maar ook die bijkomende onderzoeken hebben volgens het federaal parket geen elementen opgeleverd die ertoe kunnen leiden dat iemand in het dossier kan vervolgd worden.
Na het VRT-programma ‘Godvergeten’, waarin verschillende slachtoffers en naasten aan het woord kwamen, en het boek van advocaat Walter Van Steenbrugge, werd het dossier in 2023 weer brandend actueel. Er volgde een onderzoekscommissie in de Kamer naar het seksueel misbruik in de kerk, terwijl de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) in haar rapport over het onderzoek melding maakte van een reeks disfuncties. Na de verkiezingen in juni 2024 zette de plenaire vergadering van de Kamer unaniem het licht op groen voor de oprichting van een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie naar het seksueel misbruik in de kerk. Die legt nu de focus uitsluitend op de mogelijke misstanden bij justitie in Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar de feiten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier