Procureur eist 18 maanden cel voor Nieuwpoortenaars wegens poging doodslag en schuldig verzuim jegens Poolse man

© iStock
© iStock
Bart Casteleyn

Twee mannen uit Nieuwpoort moesten dinsdagmorgen voor de strafrechter verschijnen wegens poging doodslag en schuldig verzuim ten aanzien van een Poolse man. Die werd na een avondje Netflix zwaar geslagen, gebeten, bewerkt met een bunsenbrander en mogelijk ook geslagen met een hamer. Het slachtoffer werd bewusteloos aangetroffen in een plas bloed in de hal van het appartement in Nieuwpoort.

De feiten vonden plaats in de nacht van 23 of 24 juli vorig jaar. Beklaagde Johan M. (54) was bevriend met het Poolse slachtoffer en de twee hadden al stevig alcohol zitten drinken toen ze afzakten naar het appartement van David V. (38) in Nieuwpoort. Ze gingen er Netflix kijken en er werd nog veel meer drank genuttigd. De Poolse man begon zich agressief op te stellen en met glazen te gooien.

Zwaar verbrand

David V. en Johan M. probeerden de Pool buiten te krijgen uit het appartement, maar die verzette zich. Het slachtoffer kreeg zware slagen in het gezicht door kameraad Johan M., die volgens de verklaringen van David V. ook een hamer in de handen had.

David V. vond er zelf niet beter op dan de Pool weg te jagen met een bunsenbrander, een gasbrander waarvan de vlammen temperaturen tot 1.000 graden kunnen bereiken. De Pool raakte op meerdere plaatsen zwaar verbrand, tot in de derde graad.

Pas de volgende morgen werd hij aangetroffen, bewusteloos en liggend in een plas bloed in de hal van het appartementsgebouw. In het ziekenhuis bleek de Pool nog steeds 4.16 promille alcohol in het bloed te hebben.

Bijna dodelijk

De procureur eiste 18 maanden cel voor beide beklaagden, wegens poging tot doodslag en schuldig verzuim. “Ze lieten het slachtoffer voor dood achter. De wetsdokter zei ook dat de verwondingen dodelijk hadden kunnen zijn. Dit zijn hallucinante feiten”, aldus het Openbaar Ministerie.

“Mijn cliënt Johan M. is dan wel een ordinaire cafévechter, hij wou zijn vriend zeker niet dood. Toen hij vertrok uit het gebouw, bloedde de Pool ook nog niet hevig. Wat er nadien met het slachtoffer is gebeurd, daar is hij niet voor verantwoordelijk”, aldus de advocaat van Johan M. uit Nieuwpoort.

Foltering?

De andere beklaagde, die in het appartement woont, gaf toe de bunsenbrander te hebben gebruikt. “Ik heb al nogmaals gedreigd met die vlammenwerper toen iemand niet wou vertrekken uit mijn appartement. Ik heb die Pool inderdaad enkele keren geraakt, maar het was nooit de bedoeling om hem daadwerkelijk te verbranden en al zeker niet te doden”, klonk zijn verweer.

“Het kan ook geen schuldig verzuim zijn, want hij is nog gaan kijken naar het slachtoffer in de trappenhal en gaf hem een dekentje”, voegde zijn advocaat toe. De rechter fronste de wenkbrauwen en sprak over een mogelijke herkwalificatie naar foltering. Vonnis op 20 april. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.