https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Piepjonge Cercle-supporter die Club-vlag in brand stak tijdens Brugse derby riskeert werkstraf en twee jaar stadionverbod

© Belga
© Belga
Redactie KW

Een 20-jarige Cercle-supporter riskeert in de Brugse rechtbank 80 uur werkstraf en twee jaar stadionverbod voor brandstichting in het Jan Breydelstadion. “Hij bracht zijn medesupporters in gevaar”.

Op 14 september 2019 gingen supporters van Cercle Brugge en Club Brugge flink over de schreef tijdens de Brugse derby in het Jan Breydelstadion. Toen supporters van blauw-zwart vanuit hun vak een Cercle-banner scheurden reageerden hun groen-zwarte rivalen door een vlag van Club Brugge met een fakkel in brand te steken. “Zeventien zitjes vatten vuur en moesten vervangen worden”, stelde procureur Joke Vandegehuchte. “Het is een wonder dat hier geen gewonden vielen. Dergelijk wangedrag waarbij de beklaagde zijn medesupporters in gevaar bracht kan niet geduld worden.”

Niet de eerste keer

De schade aan het stadion werd door Cercle Brugge op 856 euro geraamd. Via camerabeelden kon Bruggeling S.M. (20) als dader geïdentificeerd worden. “Hij is lid van de Cercle-supportersclub Cheeky Green Boys en werd ondanks zijn jeugdige leeftijd al vier keer gesanctioneerd voor inbreuken op de voetbalwet, onder meer voor bezit en gebruik van pyrotechnisch materiaal”, aldus nog de procureur, die 80 uur werkstraf en twee jaar stadionverbod vorderde.

Na de feiten kreeg de jongeman al achttien maanden stadionverbod en een geldboete van 750 euro opgelegd door de Voetbalcel. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om geen extra straf meer op te leggen. “Niet meer naar het stadion kunnen is het ergste wat je als voetbalsupporter kan overkomen”, pleitte meester Olivier Ryde. “Wie zijn gat brandt moet inderdaad op de blaren zitten, maar hij was op het moment van de feiten pas achttien jaar geworden. Drie maanden eerder zou hij er vanaf zijn gekomen met een berisping van de jeugdrechter. Zijn ouders betaalden zijn boete en die zal hij terugbetalen middels een vakantiejob. Hopelijk kan een opschorting volstaan zodat zijn strafblad blanco blijft.”

De uitspraak volgt op 22 juni.

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.