Parket tekent beroep aan tegen vrijspraak voor boerin die betrapt werd tijdens familiedrama

Slachtoffer Georges Blomme. (archief KW)
Redactie KW

Het Brugse parket heeft beroep aangetekend tegen de vrijspraak voor een 78-jarige vrouw uit Pittem die ervan verdacht werd haar echtgenoot te willen vermoorden. De rechtbank twijfelde of ze daar überhaupt wel toe in staat was.

De feiten dateren van 19 juni 2019. De buren van Brigitta H. en Georges Blomme langs de Brugsesteenweg in Pittem sloegen alarm toen ze de vrouw in verwarde toestand aantroffen op haar oprit. Naast haar lag een bewusteloze Georges Blomme. Het deksel van de waterput even verderop stond open, in de put lagen de krengen van de twee honden van het koppel. Uit de eerste verhoren bleek dat Brigitta H. haar man in de waterput wou slepen en er daarna zelf ook in springen. Het koppel zou het leven niet meer zien zitten hebben, na financiële problemen en problemen met twee van hun kinderen.

Het parket besloot Brigitta H. te vervolgen wegens moordpoging en dierenverwaarlozing. “Georges was helemaal niet suïcidaal. Hij wou nog naar Spanje. Brigitta H. liegt tegen de sterren op”, verklaarde de procureur, die vijf jaar cel eiste voor de 78-jarige vrouw. Ook de twee dochters van het koppel waren ervan overtuigd dat hun moeder hun vader wou vermoorden. “Haar wil is wet. Het is een vrouw met narcistische en theatrale trekken. Ze is daar die dag door de buren op heterdaad betrapt en nog durft ze ontkennen”, pleitte advocate Nina Van Eeckhaut.

Brigitta H. zelf vroeg de vrijspraak. De advocaat van de vrouw wees erop dat Georges Blomme na zijn hospitalisatie terug bij haar is komen wonen. Volgens meester Kris Vincke wilde het koppel wel degelijk uit het leven stappen en zouden ze daarvoor die avond naar de spoorweg gaan. “Maar ze zijn beginnen drinken, Georges is onwel geworden en mijn cliënte heeft hem naar buiten gesleept voor wat frisse lucht. Ze wou hem niet doden”, klonk het.

De rechtbank sprak Brigitte H. op 21 november vorig jaar vrij. Volgens de rechters verklaarden de buren die Brigitte H. betrapten dat de vrouw niet meer in staat was om de moordpoging uit te voeren. Daardoor was er mogelijk sprake van een ‘absoluut ondeugdelijke poging’, een moordpoging met nul procent kans op slagen dus. Nog volgens de rechtbank is het ook niet uitgesloten dat Georges Blomme uiteindelijk zichzelf in de put zou hebben laten zakken.

Het parket tekende ondertussen beroep aan tegen de vrijspraak. Daardoor zal de zaak uiteindelijk door het hof van beroep in Gent moeten beslecht worden. Ook de twee dochters van Brigitte H. en Georges Blomme tekenden mee beroep aan. Wanneer de zaak opnieuw voorkomt, moet nog beslist worden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.