Overvaller krijgt zeven dagen cel na vermeende ontsnappingspoging uit gevangenis

Bron: Belga

Een 33-jarige man uit Borgerhout is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot zeven dagen effectieve gevangenisstraf en 200 euro boete voor het beschadigen van een raam in de gevangenis van Brugge. Volgens het openbaar ministerie wilde de beruchte overvaller ontsnappen met behulp van aaneengeknoopte lakens, maar dat wordt door Mohamed E. ontkend.

De beklaagde werd in 2009 al tot vijftien jaar cel veroordeeld voor een reeks gewelddadige overvallen en carjackings. Na dertien jaar in de gevangenis kreeg hij begin 2021 enkele uitgaansvergunningen, maar dat liep faliekant af. Mohamed E. pleegde zowaar opnieuw vier overvallen, waardoor hij weer tot vijftien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Het hof van beroep heeft die straf ondertussen teruggebracht naar tien jaar cel.

Begin februari 2021 was de beklaagde na een coronabesmetting overgebracht naar de COVID-afdeling van de Brugse gevangenis. De cipiers stelden een drietal dagen later al vast dat het raam van zijn cel beschadigd was. Bovendien vonden ze in zijn kussensloop zeven aaneengeknoopte lakens en een broodmes. Volgens het parket had hij dus duidelijk plannen om te ontsnappen. Op zich is dat niet strafbaar, waardoor E. enkel vervolgd werd voor vernieling. Het OM vorderde zes maanden effectieve celstraf.

Mohamed E. ontkent met klem dat hij uit de gevangenis wilde ontsnappen. Naar eigen zeggen was hij daar door corona ook helemaal niet toe in staat. De verdediging merkte op dat de toestand van de cel op voorhand niet beschreven was. De schade zou dus ook al eerder aangebracht kunnen zijn. Meester Mathieu Langerock stelde verder dat het vanuit de centraal gelegen ziekenboeg onmogelijk is om te ontsnappen.

De rechter stelde vast dat E. wel degelijk als enige verantwoordelijk kon zijn voor de schade in zijn cel. Anderzijds werd geoordeeld dat de ruit niet helemaal stuk was, maar slechts barsten vertoonde. Door die herkwalificatie viel de strafmaat veel lichter uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten