Opnieuw vandalisme bij Statievissers in Kortemark: “verdachte minderjarigen geïdentificeerd”

Opnieuw vandalisme bij de Statievissers, dit keer werden de wanden van het schuilhok ingestampt. © JH
Redactie KW

De Statievissers aan de visput van de Krekemeersen in Kortemark zijn het beu. Maandagmiddag werd hun schuilhok alweer bezocht door vandalen die vernielingen aanrichtten. “Zeker in de zomer is het bijna elke week wel prijs met kleine of grote zaken”, zegt voorzitter Geoffrey Coghe. De politie kon maandag twee minderjarige verdachten identificeren.

Het terugkerende vandalisme aan het lokaal van De Statievissers blijft maar duren. Al enkele jaren is het lokaal het doelwit van vandalen, soms hangjongeren. Er werd ook al meermaals ingebroken in het lokaal.

Maandagmiddag 5 juli werden de recentste feiten gepleegd. Toen bestuurslid Ronny na de activiteiten van zondag terugkeerde om nog wat op te ruimen, stelde hij vast dat hun schuilhok alweer bezocht was door vandalen.

Talrijke vernielingen

“Deze keer werden de wanden van ons schuilhok ingestampt en werd een houten paaltje omver geduwd”, zegt Geoffrey Coghe (41), sinds drie jaar voorzitter. “Al enkele jaren lang hebben we erg regelmatig te maken met vandalisme. Soms kleine zaken waarvoor we niet eens aangifte doen zoals graffiti en als de vuilnisbakken weer eens allemaal uitgekieperd zijn. Maar we kregen ook al tal van keren te maken met grotere zaken.”

“Onze voordeur werd al enkele malen ingestampt. Daar hebben we nu een ijzeren hekkendeur voorgeplaatst. Het ziet er niet uit, het is precies een gevangenisdeur maar het helpt. Ook al om de inbrekers buiten te houden. Die kregen we ook al over de vloer. Zeker in 2019 was het schering en inslag. Het was even beter maar nu herneemt alles. We spreken al over meer dan tien feiten in één periode. ”

Reddingsboei verdwenen

De Statievissers hopen dat vandalen hen eindelijk met rust laten en zijn nog steeds vragende partij voor camera’s aan de Krekemeersen.

“Dit is een prachtig domein en iedereen is er welkom maar laat het ons prachtig houden. Ik wil ook waarschuwen voor de veiligheid. Heel regelmatig wordt de reddingsboei aan de vijver gestolen uit de kast en moeten we die gaan zoeken in het water, in de struiken of volledig vastgebonden aan een boom.”

“Die boei hangt er om levens te redden. Als iemand in het water valt, hebben we die meteen nodig. Iedereen zou dat nochtans moeten weten. We weten dat de politie hier af en toe komt controleren maar uiteraard kunnen ze hier niet altijd zijn.”

Ouders van minderjarigen op gesprek

De politie was maandagmiddag wel meteen ter plaatse toen een getuige de vandalenstreken zag. “We kregen melding van een groep jongeren waarvan enkelen vernielingen aanrichtten”, zegt commissaris Kris Huysentruyt van Polder.

“Ter plaatse konden we de groep onderscheppen en twee minderjarige verdachten identificeren. Het onderzoek loopt nu verder naar eventuele andere daders. We zullen de ouders van de minderjarigen uitnodigen voor een verhoor en gesprek.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier