https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Opa riskeert vier jaar cel voor misbruik kleindochtertje

gf © Tinnakorn Jorruang / EyeEm Getty Images
Redactie KW

Er hangt een 65-jarige man uit Zwevegem een celstraf van vier jaar boven het hoofd voor seksueel misbruik van zijn vijfjarige kleindochter. Nadat hij eerder al was betrapt op zoenen op de mond en overdreven handtastelijkheden ging hij volgens de openbare aanklager nog een stap verder. Hij bekende de aanranding maar ontkende de verkrachting.

Guitig, vrolijk, speels, veel vriendinnetjes. Tot ze in de derde kleuterklas belandde, was er met het slachtoffertje niets aan de hand. Plots veranderde haar gedrag, stelden de ouders vast. Het meisje ging opnieuw bedplassen, trok zich terug en had nauwelijks nog vriendinnetjes.

Een vorm van autisme, vermoedden de dokters, tot ze halfweg oktober 2020 in wenen uitbarstte en vertelde dat opa haar over de borsten en schaamstreek streelde en ook in haar onderbroekje was geweest. Tijdens het onderzoek dat volgde, gaf de man toe dat hij zijn kleinkind ongepast had gestreeld en gezoend, maar meer niet. De man was eerder door zijn echtgenote en schoondochter al eens op de vingers getikt omdat hij zijn kleindochter overdreven op de mond kuste en streelde, zelfs stiekem achter een boom of in de garage.

“Hij heeft mijn dochter haar jeugd afgepakt”, klonk het streng bij de vader van het meisje. “Ze is geen kind meer, alles is kapot. Ze weent, schreeuwt, is agressief, voelt zich nergens nog veilig, duwt iedereen die wil helpen weg, eet nauwelijks en volgt ondertussen buitengewoon onderwijs. We zijn onze dochter volledig kwijt”, vulde zijn echtgenote aan. “Hopelijk komt met intensieve begeleiding alles nog enigszins goed.”

Machtspositie

De openbare aanklager eiste een celstraf van 4 jaar voor de opa. “Hij maakte schaamteloos misbruik van zijn machtspositie, enkel en alleen voor zijn eigen seksualiteitsbeleving”, klonk het.

De man zelf vroeg de rechter een straf met begeleidende voorwaarden. “Ik besef dat ik mijn kleindochter nooit meer zal mogen zien”, aldus de man. “Ik had nooit seksuele bedoelingen maar ging te ver. Wat is gebeurd, is jammer maar nu doe ik alles wat ik moet doen.” Door het onderzoek kwam het na meer dan 40 jaar huwelijk tot een scheiding met zijn echtgenote.

“Stuur me niet naar de gevangenis want mijn huis is net helemaal opgeknapt”, klonk zijn vraag op het einde van het proces. Het voelde wat ongepast en vreemd aan. “Hij heeft een gebrek aan schuldinzicht en is vooral om zichzelf bekommerd”, besloot de openbare aanklager.

Vonnis op 9 november. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.