Onthaalmoeder schuldig aan mishandeling van baby, maar niet meer gestraft wegens te lang geleden

Redactie KW

Een onthaalmoeder uit Kortemark is 7,5 jaar na feiten van geweld op een jongetje voor wie ze zorgde, dan toch niet gestraft. Ze werd nochtans schuldig bevonden door de Veurnse strafrechter, maar die oordeelde eveneens dat de ‘redelijke termijn’ overschreden is. Wel moet de onthaalmoeder ongeveer 7.000 euro aan schadevergoedingen en rechtsplegingsvergoedingen betalen aan de burgerlijke partijen.

De feiten vonden plaats op 4 april 2014. Onthaalmoeder S.M. paste op een jongetje van amper enkele maanden oud. Ze kende de ouders van het jongetje vrij goed en die hadden alle vertrouwen in haar. Maar de vrouw kreeg het zo danig op haar heupen toen het jongetje onophoudelijk bleef huilen. Ze schudde het kindje helemaal doorheen. Het jongetje liep het shakenbabysyndroom op en werd in precaire toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het parket opende een onderzoek, maar dat bleef jarenlang aanslepen. Een van de redenen was dat de deskundige die de letsels moest onderzoeken, overleed in de loop van het onderzoek. Pas 7.5 jaar na de feiten kwam de zaak, vorige maand, voor de rechtbank.

Blijven ontkennen

Het openbaar ministerie achtte mishandeling bewezen. “Stagiairs uit die periode, die verhoord werden, getuigden ook dat de onthaalmoeder iemand met erg weinig geduld is”, voegde de procureur er nog aan toe. Nochtans bleef S.M. altijd ontkennen dat ze het jongetje toetakelde. “Ze heeft echt een groot hart voor kinderen en is zelf mama. Ze zou zoiets nooit doen. Die jongen is onwel geworden. Dat zou eerder al gebeurd zijn, maar werd nooit gemeld. Nu krijgt mijn cliënt de schuld. We gaan resoluut voor de vrijspraak. Mocht u haar toch schuldig bevinden, vraag ik om de ‘redelijke termijn’ in acht te nemen. De feiten zijn al 7.5 jaar oud. Mijn cliënte leefde al die tijd erg op haar ongemak”, aldus de advocaat van de onthaalmoeder.

Schadevergoedingen maar geen straf

De ouders van de jongen stelden zich burgerlijke partij. Hun advocaat pleitte dat het kind leerachterstand heeft opgelopen doordat hij op erg jonge leeftijd doorheen geschud werd. En dat verdere gevolgen op lange termijn best mogelijk zijn. De ouders eisten een schadevergoeding, die dinsdagmorgen bij het vonnis dan ook werd uitgesproken. In totaal moet de onthaalmoeder zo’n 7.000 euro betalen aan de ouders, waaronder dus een schadevergoeding voor hen, het kind en een rechtsplegingsvergoeding. Maar S.M. werd niet meer gestraft door de rechtbank, wegens overschrijding van de ‘redelijke termijn’. De wet laat namelijk toe geen straf meer op te leggen als het tijdsverloop tussen het eerste verhoor en het proces dusdanig onredelijk is. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier