Onderzoek naar schunnige graffiti, vernielingen en inbraken in Sijsele: Wie komt de vandaal uithangen?

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Piet De Ville

Schunnige graffiti, vernielingen en inbraken in de gemeenteschool en in het KSA-lokaal; het doorgaans rustige Sijsele blijft dezer dagen niet van onheil gespaard. “De problemen zijn begonnen aan het skatepark”, zegt schepen van Sport Christoph De Sutter. “Daar komen nu ook veel jongeren uit Brugge langs, en opzichters vonden er al sporen van drugsgebruik.”

Het begon met schunnige graffiti bij het skatepark in ’t Veld, en de jongste dagen gaat Sijsele gebukt onder een reeks van feiten van vandalisme en zelfs inbraken. “Alvast in mijn herinnering hebben we dit in die mate niet eerder meegemaakt”, zegt schepen van Sport en Sijselenaar Christoph De Sutter (CD&V+).

“Die graffiti en vernielingen moeten vrijdagavond laat aangebracht zijn. Op zich heb ik niets tegen graffiti, maar niet op die locatie – we hebben een mooie graffiti-muur – en zeker niet met dergelijke opschriften. En daar bleef het niet bij: dinsdag stelden we vast dat ook de voetbalinfrastructuur beklad was. De daders hebben precies een spoor van vernielingen getrokken van aan het sportpark tot aan het dorp zelf, want er was ook schade nabij de turnzaal van de gemeenteschool én er werd zelfs ingebroken in de school.”

Aan het skatepark hangen veel jongeren uit Brugge rond

Die inbraak had plaats in de nacht van maandag op dinsdag. Er zou vooral elektronica, zoals tablets, gestolen zijn. De omvang van de buit zou beperkt zijn.

Ook privé-eigendommen van burgers werden gevandaliseerd: zo is er sprake van graffiti op bestelwagens en andere voertuigen, van aannemers onder meer. Ook verkeersborden moesten eraan geloven. Straten waar de vandalen driest tekeergingen, zijn onder meer de Spermalieweg, de Brieversstraat en de Loskaaistraat. Ook het lokaal van jeugdbeweging KSA, in een stadsgebouw, kreeg inbrekers over de vloer. Daar werden een beamer en een luidspreker gestolen.

Lepels en naalden

“Gezien de schade aan onze infrastructuur hebben wij als stadsbestuur natuurlijk de politie ingelicht. Het onderzoek loopt, dus kunnen we nog niet zeggen uit welke hoek dit komt. Het is wel zo dat onze opzichters in en rond het sportpark recent nogal veel sporen van drugsgebruik vonden, zoals lepels en naalden”, zegt schepen De Sutter. “En er komen nu ook behoorlijk veel jongeren vanuit Brugge naar ons sportpark; die zorgen wel wat voor problemen. Ze hangen ook rond op het Marollenplein en het Lindeplein. Sowieso zal de politie verhoogd toezicht organiseren, en er zou een mobiele camera geplaatst worden op gevoelige zones.”

Burgemeester Joachim Coens (CD&V+) laat weten dat de politie dinsdagavond al preventieve controles heeft verricht. De politie wil voorlopig niets kwijt over het onderzoek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.