https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ondanks internering krijgt geestesgestoorde Afghaanse vluchteling die politie dreigde te onthoofden toch celstraf

Redactie KW

De 22-jarige Afghaanse vluchteling uit Diksmuide die werd geïnterneerd na doodsbedreigingen tegen de politie in Roeselare, nadat hij er twee minderjarige meisjes lastig viel, heeft ondanks die ontoerekeningsvatbaarheid toch nog 7 maanden celstraf gekregen. De straf is weliswaar volledig met uitstel. “Mijn cliënt is niet eens toerekeningsvatbaar en u gaat hem veroordelen?”, klonk het tevergeefs pleidooi van zijn advocate.

“Bij zijn arrestatie in april in Roeselare spuwde man in de richting van de politie. Hij riep dat hij lid is van Al Qaida, de Taliban en Daesh, dat hij een jihad zal voeren tegen de Belgische politie die Israël steunt, dat hij hun vrouwen en moeders zal verkrachten, dat de politie Joodse honden zijn en hij riep ook nog Allahu Akbar terwijl hij een tikkende tijdbom imiteerde. De man schopte ook al meermaals keet in de OCMW’s van Diksmuide en Houthulst, waar hij vernielingen aanbracht en medewerksters uitschold. Telkens kwam hij om geld vragen, maar hij kreeg er geen. De politie moest hem al meerdere keren oppakken, ook nog voor een diefstal van een bankkaart in Roeselare. Telkens was de man stevig onder invloed van drugs en weerspannig”, was te horen bij het Openbaar Ministerie tijdens het proces.

Geestesgestoord, toch voor de correctionele rechtbank

De man werd destijds in voorhechtenis geplaatst en het parket legde hem elf feiten ten laste. Maar op het niveau van de raadkamer werd de internering bevolen, omdat de vluchteling volgens de gerechtspsychiater in psychotische toestand verkeerde, geestesgestoord is en geen realiteitsbesef heeft. Toch bracht het Openbaar Ministerie hem alsnog voor de correctionele rechtbank.

Niet schuldbekwaam volgens advocaat

“De wet laat in bepaalde gevallen toe om daders die deels geestesgestoord zijn alsnog te straffen, om straffeloosheid te voorkomen. Dat is bijvoorbeeld in het geval van smaad of vernielingen. Voor die tenlasteleggingen vraag ik de toepassing van de strafwet”, ging de procureur verder op het proces. Maar de advocate van de vluchteling ging resoluut voor de vrijspraak. “Iemand die geïnterneerd is, kunt u toch moeilijk nog veroordelen? Die man is niet schuldbekwaam en heeft geen besef van zijn daden. U gaat de bevindingen van de psychiater toch niet in vraag stellen? Bovendien is de gevangenis niet de juiste setting voor iemand die begeleiding nodig heeft”, aldus de advocate. Tijdens het proces in juli was de man al opgenomen in een psychiatrische instelling.

Wreedheden

Twee maanden na het proces volgde het vonnis. De rechtbank legde de man 7 maanden celstraf op, volledig met uitstel, wegens smaad en vernielingen. Daarbij werd de wet en de redenering van het Openbaar Ministerie gevolgd. Het is afwachten of er beroep wordt aangetekend door de raadsvrouw van de Afghaanse vluchteling, die overigens stelde dat haar cliënt in dergelijke mentale toestand terecht kwam nadat hij wreedheden in zijn thuisland onder ogen moest zien. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.