Nog een steekpartij tussen jongeren: Gus uit Brugge neergestoken door 19-jarige Oostendenaar

Gus Hessels werd vorige week donderdag in een ondergrondse parkeergarage in de hals gestoken. Sindsdien ligt de Bruggeling in coma in het ziekenhuis. (gf)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De 29-jarige Bruggeling Gus Hessels, telg uit een bekende horecafamilie, werd vorige week donderdag met een mes in de keel gestoken in een ondergrondse parkeergarage in Brussel. De feiten raakten nu pas bekend. De jongeman ligt ernstig gewond en onder complete verdoving in het ziekenhuis. M.S. (19) uit Oostende is aangehouden voor poging doodslag.

Gus Hessels zou eind oktober met zijn eigen aperitief- en cocktailbar starten in de Sint-Jacobsstraat in de Brugse binnenstad. Daar heeft het noodlot nu anders over beslist. “Na jaren als kelner in de horeca te hebben gewerkt, onder meer in ‘t Zwart Huis en ‘t Bagientje, keek Gus er zo naar uit om met zijn eigen zaak, Letzz … Social Club, te starten”, reageert zijn moeder Tine Hessels. “Nu zullen we al heel blij zijn als hij deze laffe aanval zonder al te veel schade overleeft.”

Cocktailbars

Tine doet voor ons bij haar thuis in de Moerstraat, waar ze een B&B runt, het relaas van wat ze zelf weet over die noodlottige avond en nacht in Brussel. “Met het oog op het starten van zijn eigen zaak volgde Gus een gespecialiseerde opleiding voor bartender, met veel aandacht voor drankenkennis en meer specifiek ook cocktails maken. Aanvankelijk zou hij daarvoor een cursus in het buitenland volgen, maar door de coronacrisis werd dit alsmaar opgeschoven. Hij volgde in september dan maar een opleiding van een maand in een privéschool in Mechelen”, vertelt moeder Tine.

De jongen zat dus in zijn derde week. “Op 22 september werd vanuit die opleiding een naschoolse optionele activiteit georganiseerd: kennismaken met enkele gespecialiseerde cocktailbars in Brussel. Naar ik later vernam vanuit die school namen er zes mensen aan deel, waarvan er vier vanuit Mechelen meereden in de wagen van de schoolmanager die de uitstap organiseerde.”

De wagen werd geparkeerd onder het Muntplein in de Brusselse binnenstad. Het gezelschap bezocht enkele bars, onder meer in de Dansaertstraat en op het Sint-Goriksplein. “Volgens de schoolverantwoordelijke – die later nog een heel belangrijke rol zou spelen in het redden van mijn zoon zijn leven – waren er bijna de hele avond geen problemen met en in de groep”, gaat Tine Hessels verder. “Bij het laatste café zou M.S. echter in een hoogoplopende discussie zijn geraakt met een barman. En later zou er eveneens heibel geweest zijn met een andere bezoeker van het café, waarbij ze neus aan neus kwamen te staan. Gus heeft M.S. toen kennelijk in een houdgreep genomen om hem in bedwang te houden.”

Volgens wat Tine vernam via de getuige zouden er toen geen slagen gevallen zijn en was de situatie gekalmeerd toen het gezelschap even na 1 uur ‘s nachts terugging naar de ondergrondse parking aan het Muntplein voor de terugreis.”

Weggelopen

“ Onderweg naar de parking zou er niet veel gezegd zijn, maar in de lift was Gus M.S. wel op een speelse manier wat aan het plagen met woorden. Daar leek geen erg in te zitten, tot M.S. plots een mes bovenhaalde. Wat er toen kennelijk gebeurde, is echt verschrikkelijk: de aanvaller knipte het mes open, nam met zijn linkerhand het achterhoofd van Gus vast en stak met één beweging, met zijn rechterhand, het mes in de hals van Gus, ter hoogte van de halsslagader”, vervolgt Tine.

“Een poging om hem wakker te maken, faalde. Gus reageert heel heftig en voelt zich bedreigd” – Tine Hessels, moeder slachtoffer

“Gelukkig is de begeleider vanuit de school ambulancier van opleiding. Hij zag het bloed uit Gus’ nek gutsen, zorgde ervoor dat de druk op de wonde werd gehouden en diende de eerste zorgen toe. Ik vernam dat hij voortdurend tegen Gus bleef praten om hem bij bewustzijn te houden. Intussen was zijn agressor al gevlucht.”

Dreigde te stikken

Vanuit de parkeergarage werden politie en hulpdiensten verwittigd. Een politieagente die eerst ter plaatse was, zou geholpen hebben Gus in een andere positie te leggen, omdat hij dreigde te stikken in zijn bloed. De verdachte, die gevlucht was, werd geseind en kon enkele uren na de feiten ingerekend worden. Hij werd aangehouden voor poging doodslag, meldt het Brusselse parket. De raadkamer verlengde deze week zijn aanhouding.

“Gus is toen met de ambulance overgebracht naar het Erasmus Ziekenhuis, waar een eerste spoedoperatie werd uitgevoerd”, weet Tine. “Ik heb er echt het raden naar wat die gast ertoe gedreven heeft om Gus plots te lijf te gaan met een mes. En dan nog op zo’n manier, gericht op de keel …”

Tongzenuw

“Het belangrijkste is dat intussen duidelijk is dat hij deze aanval zal overleven. De cruciale aders konden immers hersteld worden. Hij moet wel nog beademd worden via een buis in de luchtpijp. Wat me wel zorgen baart, is dat de tongzenuw gescheurd is en deze kon nog niet hersteld worden. Dat kan gevolgen hebben voor het slikken en het praten.”

Gus werd al die tijd in het ziekenhuis onder volledige verdoving gehouden. “Ik ben hem al iedere dag gaan bezoeken in Brussel, maar kon nog geen contact met hem maken. De grote moeilijkheid is om hem uit de verdoving te halen. De dokters deden al een poging maar die is mislukt: Gus reageert heel heftig, voelt zich blijkbaar bedreigd. Hij werd daarom opnieuw verdoofd. Hij werd intussen naar het AZ in Brugge overgebracht. In een meer vertrouwde omgeving, met Nederlandstalige artsen en zorgkundigen, zou het volgens de dokters gemakkelijker kunnen gaan om hem bij bewustzijn te brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier