https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Moordenaar die jonge cipier gijzelde in Brugse gevangenis mogelijk naar assisen

Redactie KW

De kans bestaat dat de Kosovaar die in februari cipier Morgane V. (23) urenlang gijzelde in de Brugse gevangenis voor het hof van assisen moet verschijnen. Omdat de jonge vrouw langer dan vier maanden arbeidsongeschikt is en Faton S. (30) bijgevolg een levenslange celstraf riskeert, verklaart de correctionele rechtbank zich mogelijk onbevoegd. “Ik had gehoopt om vandaag alles af te kunnen ronden”, aldus de ontgoochelde Morgane na de zitting woensdag.

Op 24 februari begeleidde cipier Morgane V. gedetineerde Faton S. naar het toilet tijdens de wandeling in de Brugse gevangenis, waar ze nog maar een zestal maanden aan de slag was. Bij hun terugkeer omstreeks 14.20 uur maakte Faton S. van een onbewaakt moment misbruik om de jonge vrouw een zelfgemaakt steekwapen op de keel te zetten. Het ging om een balpen die hij met plastic had omwikkeld en waarvan hij de punt had verwarmd om ze scherper te maken.

Faton S., die een celstraf van 22 jaar cel uitzit voor zijn aandeel in de zogenaamde “Bloedwraakmoord”, eiste de vrijlating van zijn broer en vader, die in andere gevangenissen opgesloten zitten voor hun betrokkenheid bij diezelfde feiten. Voor zichzelf vroeg S. een helikopter om uit de gevangenis te ontsnappen. Na iets meer dan drie uur onderhandelen liet hij Morgane uiteindelijk gaan en gaf hij zich over.

Woensdagochtend verscheen Faton S. voor de Brugse correctionele rechtbank waar de advocaat van Morgane V. met een verslag van haar huisarts zwaaide. Daaruit moest blijken dat de vrouw om psychologische redenen al meer dan vier maanden arbeidsongeschikt is. Een verzwarende omstandigheid die bij een gijzeling in een levenslange gevangenisstraf kan resulteren. Maar omdat een correctionele rechtbank maximum twintig jaar cel kan opleggen moet de zaak in principe voor het hof van assisen behandeld worden. De rechter stelde de zaak hierop uit naar maandag 23 augustus met het oog op de aanstelling van een deskundige die de arbeidsongeschiktheid van het slachtoffer moet beoordelen.

Morgane V. reageerde ontgoocheld op deze plotse wending. “Ik was hier helemaal niet op voorbereid”, zuchtte ze. “Ik had gehoopt om vandaag alles af te kunnen ronden. Dat hij een strengere straf kan krijgen voor assisen is voor mij niet het voornaamste. Ik wil gewoon terug de oude worden en het proces is een belangrijke stap in de verwerking.”

De jonge cipier ging amper een maand na de feiten al even terug aan de slag in de gevangenis. Maar haar terugkeer was van korte duur. “Al snel werd duidelijk dat ik de feiten nog niet had verwerkt en ik nog een hele weg had af te leggen. Sindsdien zit ik terug thuis. Ik ga wekelijks langs bij een psycholoog om over de zaak te praten.”

In december 2013 executeerde Faton S. samen met zijn vader en broer de Kosovaar Nedjip Mustafa (39) met acht kogels aan zijn huis in Sint-Niklaas. Een aanslepende familievete tussen twee Romafamilies lag aan de basis van de gruwelijke feiten. De vader en de broer kregen respectievelijk als opdrachtgever en als schutter 28 en 26 jaar cel. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten