https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Moeder neergestoken jongen (15) getuigt: “Dit was geen zelfverdediging. Ze hebben Milan koudweg afgemaakt”

© (Foto AFr)
Redactie KW

Bruggelinge Bo Vermeulen is ontroostbaar nadat haar vijftienjarige zoon vrijdagavond met meerdere messteken werd omgebracht tijdens een feestje in de Oostkampse Nieuwenhovewijk. Dat de jongen een drugsrekening kwam vereffenen gelooft ze niet. “Dit was helemaal geen zelfverdediging. Een messteek recht in zijn hart: dat is steken om te doden. Ze hebben Milan koudweg afgemaakt.”

“Love you! En voorzichtig hé.” Het zijn de laatste woorden die Bruggelinge Bo Vermeulen (37) tegen haar zoon Milan M. sprak, toen die vrijdagavond rond 19.30 uur met zijn elektrische step vertrok. Onverwachts, want volgens de moeder had de vijftienjarige jongen, die in zijn vierde jaar economie zat aan de middelbare school Element in Brugge, geen plannen die avond. Milan had eerst nog samen met zijn moeder gegeten en beloofde om 22 uur thuis te zijn. Maar hij keerde niet meer terug. “Milan was altijd van zijn woord en zou zeker iets laten weten hebben mocht hij later zijn”, steekt Bo Vermeulen van wal. “Toen hij maar niet thuiskwam heb ik zelf de politie gebeld. Op dat moment stortte mijn wereld in.”

Wat er die avond precies gebeurde in de woning op de hoek van de Groeningestraat en de Guldensporenstraat in de Oostkampse Nieuwenhovewijk is nog altijd niet duidelijk. In het huis woont de negentienjarige Jordy D. De jongeman woont er alleen en hield er elke avond luidruchtige feestjes met zijn vrienden. Volgens de buurt sleutelden ze er aan hun opgefokte auto’s waarmee ze soms racend door de wijk scheurden. Vrijdagavond was er meer volk dan gewoonlijk, want D. had iets bijzonder te vieren: zijn negentiende verjaardag. Tijdens het feest dook Milan plots op, samen met twee kompanen. Er ontstond een schermutseling waarbij de jongen meerdere messteken kreeg van Jordy D. Milan probeerde nog weg te lopen maar zakte aan de overkant van de straat in elkaar. De hulpdiensten probeerden hem ter plaatse nog te reanimeren, maar tevergeefs.

Ooggetuigen zagen hoe alle aanwezigen meteen na de feiten uiteen stoven. Er scheurden ook twee auto’s weg. Elf personen konden diezelfde nacht worden opgepakt voor verhoor. Uiteindelijk werd zondagavond enkel Jordy D. aangehouden op verdenking van moord. Volgens zijn advocaat Patrick Bernard Martens een onterechte kwalificatie. “Mijn cliënt stelt dat er drie mannen binnenvielen op zijn feestje en dat hij bedreigd werd met een stroomstootwapen”, stelde hij. “Hij greep in paniek naar een mes om zich af te weren. Die jongen rende weg en mijn cliënt wist niet eens dat hij er zo erg aan toe was. Hij is niet gevlucht omwille van de feiten maar uit schrik voor represailles. Net als de rest.”

Volgens Milans moeder neemt D. in zijn verklaringen een loopje met de waarheid. “De vreselijke letsels die ik zondag met mijn eigen ogen gezien heb bij mijn zoon vertellen een totaal ander verhaal”, zegt ze. “Milan kreeg messteken in zijn hals en recht in het hart. Zijn hoofd was van oor tot mond opengereten. Zijn neus was gebroken en hij had op meerder plaatsen kneuzingen en schaafwonden. Dit was geen zelfverdediging. Ze hebben Milan koudweg afgemaakt en aan zijn lot overgelaten. Dat doe je zelfs niet met een beest. Ze zijn allemaal even schuldig en ik hoop dat deze lafaards hun verdiende straf niet ontlopen.”

Vriend in nood helpen

Dat er sprake was van een afrekening in het drugsmilieu gelooft Bo evenmin. “Mijn zoon was geen dealer. Wij woonden samen en waren twee handen op één buik. Ik voerde hem elke dag naar school. Hij zat wel veel op zijn kamer, maar welke puber doet dit niet? Hij heeft geen gemakkelijke jeugd gehad, want zijn vader pleegde zelfmoord toen hij zeven was. Maar Milan deed het ondanks alles goed op school. Hij was een slimme jongen. Akkoord, hij kwam met de jeugdrechtbank in aanraking, maar dat was voor kwajongensstreken met zijn vrienden. Niet voor drugs. Hij was met zijn 1,85 meter een beer van een kerel maar absoluut geen vechter. Hij stond wel altijd klaar om anderen te helpen. En dat is precies wat hij vrijdagavond deed. Een vriend in nood gaan helpen.”

In december 2015 haalde Milan de krant nadat hij in een Brugs zwembad het leven had gered van een vrouw in nood. Zonder de toen tienjarige Milan had de vrouw het niet overleefd. “De dame hield na de redding contact en ik zag haar zaterdagavond toevallig terug toen ze net als ik bloemen kwam neerleggen op de plaats waar Milan stierf. We hebben elkaar vastgepakt en getroost. Milan was een goede jongen en ik zal niet rusten voor de waarheid aan het licht komt en de verantwoordelijken gestraft worden.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.