Moeder en dochter getuigen over extreem agressieve zoon en broer in De Panne: “Al driemaal huis vernieuwd”

Moeder en dochter legden een moedige getuigenis af bij de strafrechter in Veurne.© JH
Moeder en dochter legden een moedige getuigenis af bij de strafrechter in Veurne.© JH
Redactie KW

Een moeder en haar meerderjarige dochter legden vrijdag een moedige getuigenis af bij de strafrechter in Veurne over de eigen zoon en broer. T.C. uit De Panne staat terecht voor verregaand geweld tegen hen, en tegen zijn 14-jarig zusje. “Ik moest al driemaal mijn huis laten vernieuwen na zijn geweld maar hij blijft wel mijn zoon”, sprak moeder A.

De 20-jarige T.C. uit De Panne woont intussen niet meer thuis nadat zijn moeder het welletjes vond en hem vroeg te vertrekken. De situatie met de jongeman was niet meer houdbaar. Er waren al verschillende incidenten, maar op 18 september 2019 escaleerde de situatie helemaal. “T.C. moest om 5 uur opstaan om tijdig op school in Gent te raken maar wilde niet opstaan”, schetst de procureur. “Zijn moeder A. probeerde hem tevergeefs meermaals te wekken. Om 7.10 uur ontplofte hij volledig in zijn slaapkamer en werd extreem agressief. Hij sloeg er de inboedel in elkaar. Hij sloeg zijn moeder met zijn platte hand tegen de kaak en duwde ze tegen de muur. Hij trachtte ze ook naar de keel te grijpen maar ze kon dat afweren, ook omdat zus K. tussenbeide kwam.”

Begeleiding nodig

“Eenmaal beneden ging T.C. verder en dreigde zijn moeder neer te steken. Daarop kwam K. weer tussenbeide en nam hij haar in een wurggreep. Daarna vertrok hij naar een vriend. Tijdens een tweede incident had zijn 14-jarige zus iets weggenomen in zijn kamer waarop hij alweer ontplofte en haar stampte en vuistslagen in het gezicht gaf. T.C. heeft geen greintje schuldbesef en vult zijn dagen met PlayStation spelen en het nemen van allerlei drugs zoals cannabis, speed, cocaïne en XTC. Ik vorder 1 jaar cel en 400 euro met voorwaarden. Eigenlijk moet hij jarenlang begeleid worden.”

Driemaal huis vernieuwd

Alhoewel ze het er zichtbaar erg moeilijk mee hadden, stelden moeder A. en zus K. zich toch burgerlijke partij tegen T.C. Ze vroegen 750 en 150 euro provisionele schadevergoeding. “Eerder symbolisch om hem een signaal te geven”, zuchtte moeder A. “De schade die hij heeft toegebracht, is vele malen groter. Ik heb al driemaal mijn huis moeten vernieuwen. Nu is hij uit huis vertrokken, maar regelmatig breekt hij nog binnen om bijvoorbeeld geld te stelen. Het is best dat hij er nu niet meer is, voor onze veiligheid. Maar hij is en blijft mijn zoon en ik wil hem helpen, daarom steun ik hem financieel nog. Ik hoop echt dat hij hulp krijgt, maar daarin ben ik ontgoocheld in het gerecht die zijn probleem nooit voldoende heeft aangepakt.”

De rechter luisterde aandachtig. “Ik weet dat het voor u absoluut ook niet gemakkelijk is”, zei hij. Vonnis op 11 juni. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier