https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Markenaar wordt gepest met graffiti op gevel

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre

Markenaar Rik Dedeurwaerder (51) werd woensdagmorgen op een uiterst onaangename manier wakker in zijn woning in de Kanunnikenstraat. Vandalen hadden er zijn gevel en de elektriciteitskasten beklad met schunnige graffiti. “Ik weet wie de daders zijn en dit moet ophouden. De pesterijen houden al meer dan een jaar aan”, fulmineert de man.

Niet mis te verstane woorden, wansmakelijke tekeningen en dit in fel roze verf. De manier waarop vandalen de woning van de Rik tijdens de nacht van dinsdag op woensdag toetakelden is op zijn minst driest te noemen. “Ik werd door mijn buurvrouw deze morgen gewekt omdat ze bij het krieken van de dag dit ‘kunstwerk’ had opgemerkt. Het is het zoveelste feit in een eindeloze reeks van pesterijen waar maar geen einde aan schijnt te komen.”

De Markenaar weet wie er achter de vandalenstreek aan zit en werd reeds meerdere malen het slachtoffer van wandaden, waarbij eveneens al klappen vielen. “Vorig jaar zette ik een aantal spullen op Facebook, die mensen gratis mochten komen halen”, legt hij uit. “Ik kreeg contact met een jong koppel die alles meteen zou meenemen. Handig voor mij, leuk voor hen en we regelden een afspraak. Toen ze eenmaal aan de voordeur stonden merkte ik wel op dat het om randfiguren ging maar uiteindelijk moet ik niet over een ander gaan oordelen. Ze vertrokken met de spullen en voor mij was de kous af. Later merkte ik op dat er 1.400 euro was verdwenen uit mijn woning, geld dat in een kast in net die kamer lag waar ze waren geweest. Ik trok naar de politie om klacht in te dienen en deed daar ook mijn verhaal. Ik kreeg van de politie te horen dat dit een erg bekende techniek is waarmee dieven vandaag de dag toeslaan. Ze reageren op een zoekertje en zo zijn ze meteen binnen. Ik overhandigde alle gegevens aan de ordediensten en toen zijn de poppen aan het dansen gegaan.”

Het koppel in kwestie werd door de politie verhoord en haalde meteen verhaal bij Rik. “Ik werd bestookt met dreigende berichten en zelfs een van de vaders mengde zich in de discussie”, zucht hij. “Blijkbaar waren het gekende figuren binnen het drugsmilieu en hadden ze al een leuk palmares opgebouwd bij de politie. Ik moest mijn klacht intrekken of ik zou het gaan beklagen maar geen haar op mijn hoofd die eraan dacht. Ze bleven mij intimideren tot er op een dag een paar bakstenen door mijn raam werden gegooid. Ik ging meteen kijken en hoorde nagenoeg op hetzelfde ogenblik gestommel in de tuin. Ze hadden van de afleiding gebruik gemaakt om op die manier over de omheining te kruipen maar namen de vlucht toen ze werden betrapt.”

De tsunami aan berichten en dreigementen bleef maar komen, met een fysieke confrontatie als apotheose. “Toen ik ‘s avonds met enkele boodschappen thuis kwam, liet ik de voordeur open staan. Ik had immers de handen vol met mijn tassen. Voor ik het wist stonden er plots mensen in mijn hal die me meteen te lijf gingen. Ze bleven maar slaan tot ik op de grond lag en natuurlijk had ik hen herkend. De politie werd er opnieuw bij gehaald maar die schijnt machteloos te staan tegen dergelijke zaken. Ik kreeg zelfs al enkele keren te horen dat ik misschien maar moet stoppen met klacht in te dienen. De wereld op zijn kop dus en ondertussen voelen die mensen zich oppermachtig. Die graffiti is de zoveelste poging om mij te intimideren maar ik ben niet bereid zomaar op te geven. Ik zal blijven klacht indienen totdat ze die schurken voor de rechtbank krijgen.”

De politie deed de nodige vaststellingen ter plaatse en opende meteen een onderzoeksdossier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten