https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mannen die vriend murw sloegen tijdens voetbal vragen straf met uitstel

Redactie KW

Twee mannen vragen in beroep een straf met uitstel omdat ze in Oostende een man die ze van diefstal verdachten zwaar toetakelden en voor dood achterlieten. De man was zo had geslagen dat hij zijn galblaas verloor.

Op 19 maart 2017 had J.D. (46) enkele vrienden, onder wie P.C. (63) en het slachtoffer, bij hem thuis in Oostende uitgenodigd om samen naar de bekerfinale tussen KV Oostende en Zulte Waregem te kijken. De alcohol vloeide rijkelijk en kort voor middernacht merkte P.C. dat zijn gsm verdwenen was. P.C. en J.D. verdachten het slachtoffer van diefstal. “Ze sloegen hem, stampten op zijn hoofd en J.D. zou op een bepaald moment zelfs op zijn keel zijn gesprongen”, schetste de procureur-generaal de feiten. Vervolgens zou J.D. hebben geroepen ‘Ik ga hier niet eerder door dan dat hij eraan is!’ en zou P.C. met een fles –goedkope- porto op het hoofd van het slachtoffer hebben geslagen.” De twee dumpten het slachtoffer op straat, waarna ze verder een pintje dronken en voetbal keken.

Het slachtoffer belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis, waar talrijke breuken zoals een breuk van de oogkas, een gescheurde lever, verschillende ribfracturen en een hersenbloeding werden vastgesteld. Zijn galblaas moest operatief verwijderd worden. En terwijl het slachtoffer voor zijn leven vocht, probeerde J.D. met zijn bankkaart nog geld af te halen. J.D., die intussen naar Gistel verhuisde, kreeg in eerste aanleg vijf jaar effectief. Zijn advocaat vraagt in beroep nu een straf met uitstel onder voorwaarden. “Hij heeft een identiteitsstoornis en wil zich daarvoor laten behandelen. Mijn cliënt heeft na jaren eindelijk een diagnose gekregen voor zijn problemen”, aldus zijn advocaat.

“Hij zat maanden in psychiatrische instellingen en men kijkt nu welke behandeling hij nodig heeft.” Maar daar is de procureur-generaal het niet mee eens. “Zijn eerste veroordeling liep hij al op in 1994 voor slagen. We zijn meer dan 25 jaar verder en het is sindsdien niet gestopt. Recent werd hij nog doorverwezen voor zedenfeiten. Ook deze feiten tarten alle verbeelding! In het algemeen belang moet deze man uit de maatschappij, dan slapen wij rustiger.” Hij vorderde de bevestiging van de vijf jaar cel. P.C. vroeg in plaats van 37 maanden effectief, ook een straf met uitstel onder voorwaarden. Daar is de procureur deels mee akkoord. “Ik vraag mij alleen af of hij het gebruik van alcohol zal kunnen laten.” Zelf betuigde J.D. zijn spijt. “Het had nooit mogen gebeurd zijn. Ik ben er niet trots op dat ik hier sta.” Ook P.C. beaamde dat de feiten nooit hadden mogen gebeurd zijn. Maar hij wil in de toekomst wel de alcohol afzweren. Uitspraak op 29 september. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten