Man vraagt lagere straf voor gevangen houden huisbazin

Redactie KW

Een 51-jarige man uit Wevelgem vraagt in beroep een straf met uitstel. Begin 2018 zou hij zijn huisbazin opgesloten hebben en afgeperst. “Een bagatel die geëscaleerd is”, noemde hij het zelf.

De feiten speelden zich op 22 februari 2018 af in het appartement van Christiaan V. in De Haan. De man had er afgesproken met zijn huisbazin om een huurgeschil te bespreken. In enkele maanden tijd had V. volgens de vrouw zijn flat volledig afgebroken, tot de vloer toe. De man woonde er sinds september 2017 en brak onder meer het laminaat van de vloer uit. De huisbazin besliste naar de vrederechter te stappen en de overeenkomst te verbreken. In de wandelgangen van het gerechtsgebouw kwamen beide partijen overeen dat V. zelf laminaat zou leggen in een van de beschadigde kamers.

Een bijeenkomst op het appartement om de regeling concreet te bespreken, liep evenwel compleet uit de hand. De man en zijn vriendin gingen in het deurgat staan en hielden de huisbazin gevangen. Vervolgens betaalde ze een som geld om vrij te komen. Dat ze van haar vrijheid was beroofd, betwist hij. “Na meer dan een uur kon ze een vriend bellen. Ze belde niet eens de politie.”

Maar volgens het openbaar ministerie was geld geven de enige mogelijkheid om te kunnen ontsnappen. Dat de man nu op de goede weg is, betwijfelt de procureur-generaal. “Hij heeft al een lang strafregister en kreeg in 2008 al een eerste keer probatie-uitstel. In 2020 kreeg hij nog maar recent een nieuwe veroordeling, vandaag staat hij hier en in het najaar moet hij hier opnieuw zijn. Het moet eens gedaan zijn!”

In eerste aanleg kreeg hij 20 maanden effectief. Zelf vraagt hij een straf met uitstel, maar de procureur-generaal wil minstens de 20 maanden bevestigd zien. V. verklaarde beschaamd te zijn opnieuw voor het hof te moeten verschijnen. “Het is een bagatel die geëscaleerd is. Het mooiste bewijs is dat ze pas na meer dan een uur belde. Maar nu ben ik goed bezig.” Uitspraak op 15 september. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier