Man voor rechter nadat hij cipier in de pols bijt

Redactie KW

Een man moet zich voor de rechter in Ieper verantwoorden omdat hij een cipier in de pols beet. Dat gebeurde bij een incident waarbij de gevangene in bedwang moest worden gehouden. De dader riskeert 10 maanden cel.

Het problemen begonnen toen een cipier de cel binnenging met post voor een gedetineerde. Celgenoot T.A. reageerde omdat de cipier nogal bazige taal zou hebben gebruikt. De cipier maakte daarover een rapport op en kwam dat even later T.A. vertellen. Bij die sloegen de stoppen door. De cipier voelde zich bedreigd en duwde op de alarmknop. Daarop stormden er een aantal collega’s de ruimte binnen. De discussie ontaardde in een schermutseling waarbij T.A. in bedwang moest worden gehouden. Hij beet daarbij in de pols van de cipier die zijn arm rond de hals van de gevangene had geslagen. Het slachtoffer hield er een bloedende bijtwonde aan over.

“De feiten speelden zich af op 19 december 2019 en mijn cliënt leefde 6 maanden met een de vrees een HIV- of een hepatitisinfectie te hebben opgelopen”, aldus de advocaat van de cipier, die een morele schadevergoeding van 1.000 euro vraagt. “De beklaagde zit trouwens opnieuw in Ieper, zodat de cipier er weer mee wordt geconfronteerd.”

T.A. gaf toe te hebben gebeten, maar hij deed dat omdat hij het benauwd kreeg. “Die man heeft iets gedaan wat niet kan, maar we moeten het ook niet opblazen. De verwondingen waren van lichte aard”, aldus meester Marc Snick, die het opneemt voor de gedetineerde. De raadsman vindt de door de openbare aanklager gevorderde 10 maanden dan ook fel overdreven. “Die man heeft trouwens al een tuchtstraf gekregen in de gevangenis, wat ook kan tellen.” Vonnis op 25 maart. (CMW)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.